Nyomot hagytak Zetelakán

Jókedvű, dolgos fiatalok tevékenykedtek Zetelakán július 18 — 24 között. Közel hatvan önkéntes érkezett a településre, hogy a helyi közösség tagjai segítségével szebbé tegyék a települést. Könnyen ment a munka, mivel a helybéliek barátságosak és segítőkészek, az önkéntesek pedig tettre készek voltak.

A Gyulafehérvári Caritas 18. alkalommal megrendezett önkéntes táborának Zetelaka adott otthont. Öt napon keresztül, a közös reggeli elfogyasztása után, napi hat óra közösségi munka következett, amelyet több kisebb csoport végzett, délután pedig szabadidős tevékenységek voltak.

Az önkéntesek több alkalommal is ecsetet ragadtak a kezükbe, újrafestették a helyi általános iskola és óvoda kerítését, a játszótér elemeit, valamint székelykapu újrafestést is vállaltak. Az iskola egyik alkalmazottja megjegyezte, hogy tetszenek neki az önkéntesek, mert „nagyon mozgékonyak, mint a hangyák, szorgosok s jókedvűek, könnyű velük dolgozni”. Emellett sor került a sportpálya körüli elemek felújítására és újraszínezésére, valamint négy önkéntes lefestette a pallót, amely a Nagy-Küküllő felett vezet egyik falurészből a másikba. A munkaprogramban szerepelt a Caritas nappali foglalkoztató központ egyik termének a kimeszelése is.

A munkálatok sorában szerepelt kőelhordás, épületbontás, udvartakarítás, szemétszedés is. Látványos eredményt hozott a tájház udvarának, valamint a temető domboldalának a megtisztítása. A helyiek megjegyezték, hogy nem gondolták volna, hogy így tudnak dolgozni, ezt a nehéz munkát úgy végzik, akár a felnőttek.

A tábor alatt a szervezők a gyerekekre is gondoltak, így kézműves foglalkozásokra és közös játékokra került sor két napon keresztül. Közel hatvan gyerek nevetésétől volt hangos a sportpálya udvara, főleg, amikor megtudták, hogy kezdődik a várva várt játék, a vizes lufizás.

A táborban részt vevő fiatalok napjait nemcsak a munka töltötte ki, jutott idő kikapcsolódásra, szórakozásra is. A táborlakók részt vettek egy falunéző sétán, ahol meglátogatták a helyi templomot, illetve néhány székely kapu jellegzetességének bemutatására is sor került. A szabadidős programok között szerepelt többek között egy szejkefürdői kirándulás, vizes élmények átélése a Zetelaki gátnál, a helyi önkéntes tűzoltó alakulat meglátogatása, de volt közös filmnézés és társasjátékozás is. A Zetelakán működő polgárőrség felajánlásával napi három-három önkéntes kipróbálhatta milyen járőrszolgálatot teljesíteni. Előadásokból sem volt hiány a tábor alatt, ugyanis az önkénteseknek lehetőségük adódott az elsősegélynyújtás alapjaival megismerkedni, valamint a nyugdíjascsoportok, köszönetképpen a befektetett munkáért, szórakoztató, vidám produkciókkal készültek.

Az önkéntesek lelkesedése mindvégig megmaradt, új barátságok, élmények és ezekből emlékek születtek, miközben ők is nyomot hagytak Zetelakán. Nemcsak a kerítésen, hanem az emberek szívében is.

György Mária Angéla

A rendezvény nem valósulhatott volna meg a Bethlen Gábor Alap támogatása nélkül, amit hálásan köszönünk!

 

 

 

 

Kapcsolódó
Megérkeztek az önkéntesek Zetelakára (tábornyitó tudósítás)>>>
Caritas-önkéntesek elsősegélynyújtó képzése >>>

További fényképekért kattintson ide >>>

Egy kis történelem:
Családias kalákázás a Szent Gellért Alapítványnál (17. önkéntestábor, Szeltersz 2020)>>>
Önkéntesek a Gyimes völgyében (16. önkéntestábor, Gyimesfelsőlok 2019)>>>
Munka és szórakozás mesés környezetben (15. önkéntestábor, Kápolnásfalu 2018)>>>
96 önkéntes, 2200 munkaóra, 4 találkozás a medvével (14. önkéntestábor, Tusnádfürdő 2017)>>>
Hétfőn veszi kezdetét | Idén is közös volt a cél és eredményes a munka (13. önkéntestábor, Csíksomlyó 2016)>>>
Kiírás | Újraszínezték Petrozsényt az önkéntesek (12. önkéntestábor, Petrozsény 2015)>>>
Jobban fest a tábor!  | Jelentjük: újraszíneztük! (11. önkéntestábor, Gyergyószentmiklós 2014)>>> 
Önkéntes tábor – kezdünk | Szorgos kezek | Eredményes munka, felejthetetlen élmények (10. önkéntestábor, Nyárádszereda 2013)>>>
Kiírás | Toborzás | Egy csodálatos hét, amit az önkéntes tábor nyújtott (9. önkéntestábor, Máréfalva 2012)>>>
Pályázati kiírás | Toborzás | Önkéntesként a közösségért! (8. önkéntestábor, Gyergyóditró 2011)>>>
Tetteinkkel az életért (7. önkéntestábor, Szováta 2010)>>>
Esélyegyenlőség. Előítélet, tolerancia (6. önkéntestábor, Szováta 2009)>>>
Képzési tábor önkénteseknek | Önkéntes tábor a család évében (5. önkéntestábor, Ivó 2008)>>>
Közösség a szeretetszolgálatban (4. önkéntestábor, Szeltersz 2007)>>>
Együtt a szeretetszolgálatban – képzési tábor (3. önkéntestábor, Szeltersz 2006)>>>