Nyugdíjasok karácsonya Gyulakután

Minden kedd örömünnep a nyugdíjas csoport tagjai számára, hiszen eltelt egy hét és ismét együtt lehetünk. Úgy örvendünk egymásnak, mint a gyermek az édesanyjának.

A december tizennegyediki kedd különbözött a többitől, mert karácsonyi hangulat uralkodott. Mikor beléptem a terembe a karácsonyfa alatt egy Wass Albert idézet fogadott:

Karácsony készül, emberek!

Szépek és tiszták legyetek!

Súroljátok föl lelketek,

csillogtassátok kedvetek,

legyetek újra gyermekek,

hogy emberek lehessetek!

A zenés fejlesztőcsoport tagjai karácsonyi énekeket és verseket adtak elő. Közösen a gyerekekkel feldiszítettük a fenyőfát, nagyszerű élmény volt ez a szervezés, nagymama és unoka közös munka, ez felemelő érzés. A közös éneklés hatására mindenkinek eszébe jutott egy-egy gyerekkori élmény. Mikor a megvendégelt gyermekcsoport elvonult, mindenki elmesélte a legemlékezetesebb karácsonyi élményét, mindenki átélte az emlékeit. Volt aki sírt, volt aki nevetett, de ezt együtt éltük meg, a sírókkal sírtunk, a nevetőkkel nevettünk.

Döngölő Juliánna 78 éves, négy fiút nevelt föl, mesélte élményeit, nehézségeit, a régi idők eseményeit. Mivel ő a csoport nótafája mindegyre rázendített egy-egy karácsonyi énekre, amelybe a csoport tagjai is bekapcsolódtak.

Botos Noémi szociálpedagógus, a csoport vezetője “A karácsony ruhája és lelke” című írást olvasta fel. Szívet, lelket melengető ez az írás, mert valóban az első igazán szép ruha, a család karácsonya, mikor a csillogó, sziporkázó karácsonyfa alatt mindenki megtalálja a szeretet jelét, s a gyermekek csillogó szemét látva, mikor a csengetés után megtalálják, a fát, ez a legszebb érzések egyike.

Mi hatvan, hetven, nyolcvanévesek tudjuk, hogy a karácsonynak lelke van, minél közelebb van a karácsony a lélekhez, annál csodálatosabb. Sok ilyen csodálatos karácsonyt értünk meg mi a szépkorúak, és ez a családias hangulatú csoport sokat segít, s főleg azoknak, akik egyedül kell megéljék a szeretet ünnepét.

Eljátszodtuk a Gyümölcssaláta című játékot, mely mozgást kényszerített ki belőlünk és figyelem fejlesztő hatása van. A Reménység nevet viselő nyugdíjas csoport a vezetőjével az élen ma is jól érezte együtt magát, mert a szeretet, az egymásra figyelés, a dolgok kibeszélése, a jó hangulat, a spontán felszabadulás, fontos helyet foglal el tevékenységünkben. Ismét kaptunk egy lelki kezelést, ami erre a hétre elegendő, de nem Szovátán, nem is gyógyszert az orvostól, hanem a csoportunk vezetőjétől és egymástól.

Ajándékozással fejeződött be ez a csodálatos karácsonyi ünnepség. A csomagokat a Gyulafehérvári Caritas Szervezet adományozta és köszönjük a jóságukat, figyelmességüket. Isten adjon mindenkinek áldott Karácsonyt! (Simó Ella, nyugd.tn.)