O Ges Baro le Romengo

Április 8. a romák nemzetközi napja, jó lehetőség ez a roma kultúra megünneplésére, valamint a romák és a többségi társadalmak több évszázados közös múlt előtti tiszteletadásra. Teszik ezt Székelyudvarhelyen egész napos rendezvénysorozattal.


1971-ben ezen a napon tartották a London melletti Orpingtonban a romák első világkongresszusát. Ekkor nyilvánították ki április 8-át nemzetközi roma napnak, elfogadták a cigány nép szimbólumait:  kék és zöld színű, közepén egy 16 küllős csakrából (kerék) álló zászlót, Zarko Jovanovic által írt Djelem Djelem himnuszt, és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet. 

Ajde mança! Aděs si barodĭves , romano dĭves! – Gyertek velünk, ma nagy nap van, roma nap!
Székelyudvarhelyen, kedden egész napos rendezvénnyel várják az érdeklődőket a roma nap szervezői, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Gyulafehérvári Caritas és a Gi Rromano Kulturális Egyesület.

• 10 órától a város elemi iskolás tanulóinak Roma eredetmondák témában aszfaltrajzolást rendeznek a városi nagy parkban. Esős idő esetén a Tompa László Általános Iskola tornatermében.
• 15 órától interkulturális focibajnokság kezdődik a városi park mini focipályáján, esős idő esetén a Bányai János Műszaki Szakközépiskola tornatermében.
• 17 órakor a Stúdió mozi előterében két kiállítást nyílik meg, a Színes világ kiállítás a Budvár negyedben élő és tanuló roma gyerekek munkáit és a közösség életét fotók segítségével mutatja be, Az arany sziget pedig Luminita Mihai Cioaba roma írónő meséje alapján készült gyerekrajzokat mutat be.
• 18 órától a Stúdió moziban Roma napi gálaműsor kezdődik a környékbeli roma gyerekek és fiatalok fellépésével.