Október 1.: Az Idősek Világnapja

Az aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai évében a Gyulafehérvári Caritas számos rendezvénnyel készül az Idősek Világnapja alkalmából Erdély több településén.

Hargita megye
A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálat munkatársai október folyamán Hargita megyében a következő településeken szerveznek programokat: Gyímesközéplok, Csatószeg, Csíkszentsimon, Csíkmadéfalva, Nagygalambfalva, Oroszhegy, Farkaslaka, Zetelaka, Gyergyószentmiklós, Gyergyócsomafalva, Gyergyószárhegy, Gyergyóremete, Gyergyóújfalu, Gyergyóalfalu, Gyergyóditró. A program minden településen rendszerint szentmisével kezdődik, majd zenés táncos szórakoztató programokkal folytatódik. A rendezvényekre, amelyet Hargita Megye Tanácsa is támogat közel 12 ezer lejjel, több mint ezer aktív időst várnak. Ezt megelőzően a nyár folyamán 350 aktív idős vett részt különböző kirándulásokon szintén Hargita Megye Tanácsa támogatásával.

A csíksomlyói mozgáskompetencia-fejlesztő központunkban aktív időseink számára október 2-án tartanak közös találkozót. Meghívottaik István Imre ferences szerzetes és Györffy Katalin, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagja.

A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban október 3-án délután 3 órától „Nevetni kell, ennyi az egész” címmel zenés kabaréműsort ad elő a gyergyószentmiklósi Fábián Ferencz Színtársulat, majd az otthon lakóiból és alkalmazottaiból álló Szent Erzsébet kórus előadását hallgathatják az érdeklődők. De lesz szőlő- és borkóstoló, ajándékozás is. A zenét Fülöp Zoltán biztosítja.
Énlakán október 21-én szerveznek idősnapi rendezvényt az otthoni gondozói szolgálat munkatársai. A program szentmisével kezdődik, majd ezt követően rövid műsor lesz szeretetvendégséggel egybekötve.

Maros megye:
Az Idősek Világnapja alkalmából  a marosvásárhelyi Teréz Anya  Idősek Nappali Foglalkoztatóközpontja  október 1-jén, 11–15 óra között városszintű  ünnepséget szervez az időseknek. Meghívottaink: Szénégető István  plébános, Buta Árpád Attila énekművész, Cosma István valamint Becsky Borbála pszichológusok. A rendezvényt a Gedeon Richter Románia támogatja.

A Családsegítő Szolgálat munkatársai ezen felül Búzásbesenyőn – október 10., Marosszentgyörgyön – október 3., Erdőszentgyörgyön – október 2., Szovátán és Nyárádremetén – október 4-én szerveznek ünnepséget az időseknek a helyi önkormányzatok támogatásával. A programban előadások és különböző műhelymunkák szerepelnek olyan témakörben, mint: játék mint fejlesztési lehetőség idős korban, egészséges életmód, kapcsolatok és magány, sokszínű időskor, lelki egészségvédelmi lehetőségek idős korban, együtt az időskor méltóságáért, hogyan tehetjük szebbé saját napjainkat.

Kovászna megye:
A Gyulafehérvári Caritas Kovászna megyében két helyszínen lesz jelen Bereckben és Sepsiszentgyörgyön. Bereckben az Otthoni Gondozás munkatársai október 1-jén várják az időseket nemcsak a községből, hanem Felső-Háromszék 13 településéről. A program fél 11-kor szentmisével kezdődik. Fél 12-től a Caritas Családsegítő Szolgálata szervez programot az időseknek, majd a résztvevő települések aktív idősekből álló csapatok főző- és kürtőskalács-sütő versenyt szerveznek. De lesz néptánc, kórus, valamint bemutatkoznak a nyugdíjasklubok-nőegyletek.
A sepsiszentgyörgyi eseménynek társszervezője a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata, akik a „Kredenc fiából –  játékos élménymorzsák nagyszülőknek és unokáknak”  címmel szerveznek mozgalmas, szórakoztató játékokat időseknek és gyermeknek egyaránt.
Mindkét rendezvény támogatója a Gedeon Richter Románia, amely Sepsiszentgyörgyön ingyenes csontűrűség-mérést (12-17 óra között), Bereckben pedig vércukorszint-mérést végez a rendezvény ideje alatt.