Október 15. – a fehér bot napja

A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

A fehér bot története: Guilly d’ Herbemont francia grófnő a ’30-as években figyelt fel a vakokra leső veszélyekre a nagyvárosi utcák forgatagában. Rájött, hogy egy megkülönböztető, de ugyanakkor segítő tárgy támogatná a nem látókat. Ekkor ötlött fel benne a fehér bot gondolata, ami már távolról is feltűnő, ugyanakkor „hosszított karként” is használható, így a vakok az útpadkákat és a falakat baleset nélkül megtalálják, és képessé válnak az önálló közlekedésre. A bot 1938-ban lépte át Svájc határát, ahol törvénybe foglalva tudatosították a lakosságban jelentőségét és a közúti forgalomban elfoglalt kitüntetett szerepét. (forrás: lathatatlan.hu)

A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programja, az Erdélyi Utakon Egyesület és a Nagy István Művészeti Líceum, partnerségben a Vakok és Gyengén-látók Szövetsége Hargita-Kovászna megyei fiókjával és a „Santa Lucia” Egyesülettel rendhagyó kiállítást szervez a Fehér bot nemzetközi napja alkalmából. (bővebben a kiállításról >>)

Időpont: 2013. október 15-19
Helyszín
: Csíkszereda, Ifjúsági Szociális Szolgáltató Központ, Petőfi utca 39. szám