Önállósodási tábor kiértékelése

A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ előterében gyűltek össze november 23-án a fogyatékkal élő fiatalok, szüleik, pedagógusok és önkéntesek, annak érdekében, hogy kiértékeljék a nyári önállósodási tábort.

A tábor helyszínéül idén is a pottyondi Erdei Iskola szolgált, így ismerős környezetbe tértek vissza a fiatalok július 12-14 között. Bálint Lajos Lóránt, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ vezetője kiemelte, az önállósodási tábor célja, hogy a fiatalok kikapcsolódjanak, maguktól boldoguljanak és otthon maradt szüleiktől érzelmileg próbáljanak leválni. Ugyanakkor hozzátette, hogy egy sérült jelenléte a családban teljes felügyeletet igényel, így az otthon maradt családtagok mentesültek a fogyatékkal élő gyermekük felügyelete alól pár napra.

A pedagógusok és önkéntesek egyöntetűen egyetértettek abban, hogy a fiatalok számára láthatóan jól telt a tábor, felszabadultak, főleg az esti buli és tábortűz alkalmával. A másik igencsak kedvelt program a lovas szekerezés volt, a több mint két órát tartó program során körbejárták a meseszép környéket. Kézműves tevékenységek és foglalkozások mellett a fiatalok szabad teret is kaptak, hogy feltalálják magukat, kitöltsék szabadidejüket úgy, ahogyan ők szeretnék.

A pedagógusok értékelése szerint a tábor bebizonyította, hogy a fiatalok képesek fejlődni az alkalmazkodóképesség, odafigyelés terén. Hangsúlyt fektettek az önbizalmuk erősítésére, éppen ezért napi rutinos tevékenységek, feladatok elvégzésével bízták meg őket.

Az önállósodási tábor záró napjára a szülők is kilátogattak, akiknek most is mosolyt csal az arcukra az emlékek felelevenedése. Hálásak, amiért gyerekeik olyan élményekkel gazdagodtak a tábor ideje alatt, amelyekről napokig képesek voltak mesélni.

Szülők és gyerekeik, egymás kezét fogva sétáltak ki az épületből, annak reményében, hogy jövő ilyenkor is összegyűlhetnek emlékeket feleleveníteni.

A nyári önállósodási tábor Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, valamint a szülők támogatásával valósult meg.

Önállósodási tábor Pottyondon

Képek a nyári táborról ITT!

György Mária Angéla