Önkéntes Gála

Az Önkéntesség Európai Évének záróakkordjaként gála keretében ünnepelték az önkénteseket

Izgalom, odafigyelés, köszönet és közösen átélt dübörgő tánc fogadta Szent Erzsébet napján, november 19-én azokat a Csíksomlyóra érkező önkénteseket, akik aktívan vesznek részt a Gyulafehérvári Caritas tevékenységében. Az Önkéntes Gála az önkéntesekért, a munkájukért, az odaadásukért való köszönet és hála kifejezése volt.
Az ünnepi műsorban Dénes Előd megzenésített József Attila verseit hallhattuk. A hegedű, a zongora és a gitár összjátéka minden hallgatónak megmelengette a ködös időjárásban a szívét és lassan előcsalogatta azt a napfényt, amely áthatol minden időjáráson. A zenei hangulatot egy bátorító, erőt adó beszéd követte, amelyet dr. Márton András igazgató mondott. Hangsúlyozta, hogy az önkéntesek munkája túllép minden vélt és valós határon és korláton. Köszönetét fejezte ki a tevékenységükért.
A méltató beszéd után következett azon önkéntesek díjazása, akik az elmúlt egy évben példaértékű és kimagasló önkéntes munkával segítették a rászorulókat. Minden önkéntesnek jár az elismerés azért a tevékenységért, amit végez, mégis azt tapasztaljuk, hogy vannak, akik példaként járnak elöl. Tizennyolc önkéntest díjaztunk, ők jelkép értékű kanalat vehettek át, ezen a „Ti adjatok nekik enni!”  (Mk 6,37) felirat szerepelt – jel arra, hogy az önkéntesek nem csak önmaguk „etetésével” foglalatoskodnak, hanem társaik életének a gazdagításában is szerepet vállalnak. „Ha megjelenik a sürgősségi központban, az ott lévő gyerekek kivirulnak, mert színes, élménydús pillanatokat, órákat nyújt számukra” – az a sepsiszentgyörgyi önkéntes, aki odaadással végzi kórházi szolgálatát.
A díjátadás után Molnár Judit, az önkéntes program egyházmegyei koordinátora kiemelte, hogy az önkéntesek hozzájárulnak a földi mennyország megteremtéséhez, mivel olyan emberek életében vannak jelen segítőként, akik valahol elakadnak a paradicsom létrehozásában.
Az élet árnyoldalainak a bemutatására Kolcsár József színművész egyéni előadása, a Zabhegyező adott kiváló példát és megerősítést az önkénteseknek arra, hogy mindig az igazi, tiszta, cselekvő arcukat mutassák. A klasszikus zenére elfogyasztott közös ünnepi vacsora már tánclépésekre készítette a résztvevőket. Az est további részében az Ego-Sum zenekar teremtette meg a jó hangulatot, ahol mindenki felszabadulva ünnepelhetett.
2011, az Önkéntesség Európai Évének záróakkordja volt a gála, megközelítőleg 130-140 személy vett részt rajta, önkéntesek, hozzátartozók és munkatársak. A résztvevő önkéntesek Erdély hét régiójából érkeztek Csíksomlyóra, ahol megteremtődött egy újabb találkozás lehetősége.
Köszönjük a Caritas önkénteseinek, hogy lelkesedéssel és felelősségtudóan vannak jelen köztünk és a szükséget szenvedők mellett! Köszönjük, hogy részvételükkel és odaadásukkal gyümölcsözővé teszik mindennapjainkat! (Roth-Vízi Réka)