Önkéntes nap Marosvásárhelyen

A Gyulafehérvári Caritas Marosvásárhelyi Kirendeltsége önkéntes napot szervezett december 13-án „A te szereteted is változtat a világon” címmel

A te szereteted is változtat a világon címmel tartott önkéntes napot a Gyulafehérvári Caritas Marosvásárhelyi Kirendeltsége december 13-án a Deus Providebit Tanulmányi Házban.
 
A Marosvásárhelyen második alkalommal megszervezett önkéntes napnak egyrészt képzési jellege volt, ugyanakkor a szervezők ilyen rendezvények keretén belül szeretnének lehetőséget teremteni a különböző területeken dolgozó önkénteseknek a találkozásra, tapasztalatcserére és töltekezésre.
 
A rendezvényen olyan Caritas-önkéntesek vettek részt, akik már korábban bekapcsolódtak a szervezet munkájába. Ugyanakkor szép számban voltak jelen újak is, akik a jövőben szeretnének önkénteskedni, segíteni és így támogatni a szervezetet küldetésének megvalósításában. Az elmúlt hónapokban elsősorban fiatalok, középiskolások és egyetemisták jelentkeztek önkéntes munkára a szervezetnél, az önkéntes napon azonban több idős személy is eljött és jelentkezett önkéntesnek a Caritashoz. Ők plébániai közösségekből érkeztek, válaszoltak arra a felhívásra, amelyet a szervezet minden marosvásárhelyi plébániára eljuttatott. A szervezők reményei szerint ezek az új önkéntesek, egy plébániai Caritas-csoportban a saját közösségük rászorulóit fogják segíteni a jövőben.
A rendezvény arra is alkalmat adott, hogy az önkéntes munka iránt érdeklődő személyeknek a Caritas munkatársai bemutassák a szervezetet és az önkéntes programot, amelynek keretén belül jelenleg gyerekek korai nevelésével és fejlesztésével, magányos, idős és beteg személyek látogatásával és csoportban idősek nappali foglalkoztatásával foglalkoznak. Ezek mellett a rendszeres tevékenységek mellett az önkéntesek alkalmilag segítenek a különböző csomagok elkészítésében és kiosztásában, rendezvények, konferenciák megszervezésében és lebonyolításában.
Az önkéntes nap mottója „A te szereteted is változtat a világon”, témája pedig a változás és a változtatás lehetősége volt. Ehhez kapcsolódóan Becsky Borbála pszichológus, a Caritas marosvásárhelyi családsegítő szolgálatának vezetője tartott előadást, amelyben arról beszélt, hogyan változik az, aki segít és hogyan az, akin segítenek, hogyan kommunikálunk, hogyan osztjuk be erőforrásainkat. Az előadást követően műhelymunkára került sor, ahol a résztvevők személyes tapasztalataikat osztották meg egymással, valamint arról beszéltek, milyen erőforrásaik vannak, mi ad nekik erőt a mindennapokhoz, mi segíti őket, hogy segíthessenek másokon.
A közös ebédet kulturális program követte, amelyen a Bolyai Líceum nyolcadik osztályos diákjai a Gyémánt című előadásukkal ajándékozták meg a résztvevőket. Az együttlétet szentmisével zárták az önkéntesek és a szervezők, amely során Szénégető István plébános arról beszélt, hogy ma mindenki csillag, aki tud és mer szánni időt másra, aki megosztja szeretetét és odafordul a szegényebbekhez.
A résztvevők azzal a reménnyel mentek haza, hogy a jövőben megtudják osztani azt, amijük van másokkal is. Hétköznapok következnek, de a világ rohanásában észrevétlenül ott járnak azok is, akik egy olyan ajtón csengetnek be, ahová más nem csenget, olyan kezet fognak meg, amelyet talán senki nem fogott már rég. Szó nélkül, csendben, mosollyal az arcukon, ingyen, itt járnak közöttünk.
A Caritas munkatársai tavaszra újabb önkéntes napot terveznek, valamint hétvégi képzéseket, lelkigyakorlatokat a nyáron pedig tábort, amellyel segíthetik és támogathatják a szervezet önkénteseit. (Molnár Judit)