Önkéntesként a közösségért!

WorkCamp – a cselekvés jegyében zajlott az idéni, sorban a nyolcadik Caritas önkéntes tábor.

Valamennyiünkben ott rejlik a képesség, hogy segítséget nyújtsunk a rászorulóknak. Embertársainkért és a közösségért végzett önkéntes munka nem csak egyirányú változást eredményez: a másoknak nyújtott segítség révén mi is fejlődünk, új képességekre és kapcsolatokra teszünk szert. Ebből az életérzésből kiindulva, az önkénteseink eddigi jelzéseire reagálva 2011-ben az önkéntes tábor merőben új formát kapott. Az eddigi években az önkéntes tábornak főként képzési jellege volt, a közös tanulás, tapasztalatok megosztása volt a cél. Úgy éreztük, ebben az évben -2011 az Európai Önkéntesség Éve – különösen fontos, hogy cselekedeteink által mutassuk meg az önkéntesség formáló erejét, fontosságát, hogy kiálljunk az önkéntes munka által képviselt értékek mellett.A 2011-es Caritas önkéntes tábor helyszíne Gyergyóditró volt, a közösség július 4-10 között látott vendégül több mint 100 önkéntest és a szervezői csapatot. A tábor fő irányvonalát a faluközösség érdekében végzett fizikai és közösségépítő munkák képezték, a táborlakók minden délelőtt, napi 5-6 órán keresztül dolgoztak, a munkák párhuzamos zajlottak, egyidőben, több kisebb-nagyobb csoportban. A résztvevő önkéntesek inkább fiatalok voltak, az átlagéletkor 26 év volt, szinte fele a 20 év alatti korosztályból. Az önkéntesek több vidékről érkeztek, túlnyomó többségben Hargita megyéből, de szép számban képviseltette magát Maros, Kovászna, Brassó, Kolozs megye is, nagyon örültünk a külföldről érkezett önkénteseknek is – Magyarország, Ausztria, Németország. Az önkéntesek fiatal korához illően a foglalkozásuk tekintetében főként diákok és egyetemisták, kisebb számban részt vettek lelkes nyugdíjasok is. Az önkéntesek egy-egy csoportja négy napon keresztül nyári vakációs tábort szervezett a ditrói gyerekeknek, amelyeken naponta megközelítőleg 130 gyerek vett részt. A program érdekessége volt, hogy közösen az egészséges gyerekekkel, sérült gyerekek és fiatalok is részt vettek a foglalkozásokon, őket egy-egy önkéntes személyesen kísérte és támogatta. A gyerekprogramokkal párhuzamosan naponta 6-8 munkaponton, kisebb csoportokban az önkéntesek kétkezi munkájukkal gazdagították a falut, ezek közül néhány: templomkert festés, temető-takarítás, piaccsarnok felújítása, állomás épületének és környékének rendezése, idősek segítése háztáji munkákban, helyi erőforrások segítségével Orotván borvíz forrásnál filagoria építése, és sok-sok más. A délutánok folyamán kiscsoportos foglalkozásokra került sor, különböző meghívottak, változatos témák és tevékenységek közül válogathattak maguknak programot az önkéntesek. Az esték szintén tartogattak meglepetéseket, volt közös ismerkedés, kaszinó (társasjáték-est), filmest, táncház és egyéb izgalmas esti programok.

A ditróiak nagy szeretettel fogadtak minket, örültek nekünk és hálásak voltak a lelkiismeretesen elvégzett munkákért. Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani Gyergyóditró Önkormányzatának, a lelkes és türelmes munkatársaknak, valamint a többi támogatónknak: Linzi Egyházmegye Osthilfe programja, Székelyudvarhelyi Megyei Jógú Város Önkormányzata, Communitas Alapítvány, Harmopan.

Az önkénteseknek nagyszerű élmény volt az együttlét és a közös munka, hogy ez nekik mit jelentett, arról a blogunkon mesélnek >>>

Codau Annamária, 18 éves marosvásárhelyi önkéntes vallomása: Nagyon jó volt életemben először önkénteskedni, ilyen nagyszerűen aktív, segítőkész és aranyos emberek között. Azt még nem tudom teljesen felmérni, milyen hatása volt-van-lesz az én munkámnak Ditróban (azért remélem hogy az általam festett kerítésrész Orotván nem fog egyhamar kidőlni). Azt tudom, hogy a nap végén, fáradtan és álmosan, nem úgy pillantottam vissza az eltelt délelőttre, mint egy munkára. Főleg azon a két szép napon, amit a sérült fiatalokkal töltöttem. Amikor hirtelen kettejüktől is puszit kaptam, éreztem, hogy azért mégiscsak valamit jól csináltam. Örvendek annak is, hogy fizikai munkát is végezhettem. Alig vártam, hogy izomlázam legyen, hisz ez a munkás bizonyítéka. Játszva dolgoztunk ebben a táborban!