Önkéntesképzés Csíkszeredában

November 11-én plébániai önkéntesek találkozójára került sor a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. A találkozó, amelyen közel 60 önkéntes vett részt, a következő mottó jegyében zajlott: Uram, öt talentumot adtál, nézd, másik ötöt nyertem rajta! (Mt 25,20).

A találkozót Péterfi Attila, a csíkszeredai Caritas igazgatója nyitotta meg, majd rövid játékos ismerkedésre került sor. Ezt követte Ludescher Lászlónak, a Gyulafehérvári Caritas önkéntesprogram-felelősének rövid előadása Talentumok a szeretetszolgálatban címmel. Előadásában kiemelte, hogy kis dolgokra kell gondolni, amikor azt a szót halljuk, hogy talentum. Arra például, hogy járni tudunk, időt, energiát fordítunk valakire, meghallgatunk valakit, örülni tudunk és ezt az örömet másokkal is meg tudjuk osztani.

Az előadás után a résztvevők kiscsoportokba szerveződtek, a csoportokat marosvásárhelyi egyetemistákból álló önkéntesek, illetve a csíkszeredai Caritas munkatársai vezették. A kiscsoportos beszélgetéseken az önkéntesek megosztották egymással személyes talentumainkat, és jelképesen kölcsönöztek is egymástól egyet, amelyet szeretnének kamatoztatni a későbbi önkéntes munkában.

Bíró Katalin, a családsegítő szolgálat csíkszeredai irodavezetője Szeretetszolgálatunk a Szentírás tükrében címmel tartott előadást. Ezt követte Sinka Arnoldnak, a székelyudvarhelyi Caritas-kirendeltség vezetőjének beszámolója, aki az udvarhelyszéki árvízről, illetve az azt követő helyreállítási munkálatokról osztotta meg tapasztalatait egy kisfilm segítségével.

Az előadásokat újabb kiscsoportos tevékenység követte, amely során szerepjátékok révén próbáltak az önkéntesek egymásnak segíteni. A csíkszeredai Caritas dolgozói önkéntes- toborozót is szerveztek. A részvevőknek lehetőségük nyílt újabb önkéntes munka vállalására. Szentmise, majd rövid, játékos kiértékelés zárta a napot.

Isten talentumokkal engedett minket útra, és arra kért, hogy ne magunknak tartsuk meg azokat, hanem adjunk belőle embertársainknak, hiszen ha megosztjuk őket, sokkal többet kapunk cserébe.