Online előadás fiataloknak a cyberbullying jelenségéről

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Az Iránytű a munka világába projekt két mentora, Szabó Zsuzsa és Benedek Alexandra cyberbullying, magyar megfelelőjeként internetes zaklatás témakörben online ismertető előadást tartott a gyergyószentmiklósi szakiskolásoknak. Az alábbiakban Alexandra és Zsuzsa beszámolója olvasható.

Elsősorban tisztáztuk, hogy mi számít zaklatásnak: Lelki visszaélés az interneten vagy (az internet segítségével) ismétlődő és szándékos cselekedet sérelemokozás céljával, amely az áldozat megfélemlítésére, kigúnyolására, megszégyenítésére irányul.

A zaklatás folyamatában részt vevők:

  • Zaklató
  • Közvetítők
  • Áldozat

A zaklatót ismerheti az áldozat vagy lehet akár anonim is.

A közvetítők esetében részletesen átbeszéltük, hogy mit is jelent, milyen szerepet vállalnak, és hogy büntetőjogi eljárás ellenük is indulhat, amennyiben az áldozat feljelentést tesz a rendőrségen.
Az áldozat esetében átbeszéltük, hogy milyen következményei lehetnek a zaklatásnak rá nézve. Ezt egy lépcsőzetes folyamatban vázoltam fel:
Szorongás → depresszió → önértékelés csökkenése → öngyilkossági gondolatok → öngyilkossági kísérlet.

Átbeszéltük a büntetőjogi következményeit a zaklatásnak. Elmagyaráztam, hogyan lehet blokkolni a zaklatót online felületeken pl. Facebookon.

Felhívtuk a figyelmet arra, hogy kihez lehet segítségért vagy tanácsért fordulni ilyen esetben (ha zaklatnak vagy tudnak valakiről, akit zaklatnak). Ajánlottuk: szülők, tanár, osztályfőnök, iskolapszichológus, egy felnőtt, akiben megbíznak. Ne a kortársuktól kérjenek segítséget vagy tanácsot, mert nem biztos, hogy megfelelő vagy érett tanácsot tudnak adni.

Részleten átbeszéltük az akt jellegű képek készítésének a negatív vonzatait. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy ne csináljanak ilyen jellegű képeket, mert az a legbiztonságosabb. Ezek után példákat mondtunk és meghallgattuk az ők tapasztalatait, történeteiket, amiket hallottak vagy láttak.

A gyergyószenymiklósi mentoráltak közül 5-en vettek részt az online előadáson. Az előadás első felében bemutatkozó köröket jártunk végig. A foglalkoztatottak mind nagy érdeklődést mutattak a téma irányába.

Az előadás végén a tapasztalatok végighallgatásánál nagyon sok történet bontakozott ki a fiatalokból. Kérdések merültek fel, hogy kihez is lehetne fordulni, ha internetes zaklatás áldozatai lesznek. A csoport véletlenszerű kialakulásának köszönhetően csak lányok voltak, így mélyebben is bele tudtunk bonyolódni az esetekbe és a példákba.

Az online találkozó után személyes visszajelzéseket is kaptam, hogy nagyon érdekesnek tartották és még szeretnének ebben a témakörben beszélgetni. Észrevételeim szerint az előadáson kissé visszahúzódottak voltak és lassan nyíltak meg. A visszajelzésekből arra következtettem, hogy az idegen személy és a szokatlan találkozási mód válthatta ki, hogy előre kissé csendes hallgatók voltak.

Szeretnénk még megismételni a találkozót akár más témában is, elsősorban a már meglévő kliensek körében.

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe