Önmaguk felé osontak

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Az Osonó Színházműhely két művésze, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, önismereti és csapatépítő műhelyfoglalkozást tartott Homoródfürdőn székelyudvarhelyi pedagógusok számára. Az élménypedagógiai képzésre június 10–12. között került sor a Gyulafehérvári Caritas Iránytű a munka világába projektjének keretében.

A szeretetszolgálat ezen programjában pályaválasztási szakemberek, úgynevezett mentorok, segítenek 19–25 év közötti fiataloknak önismeretük elmélyítésében, személyes készségeik megismerésében és a szakmaválasztásban. De nem ők a fiatalok egyetlen támaszai. Szilárd tartóoszlopai annak a négylábú asztalnak, amelynek másik három lábát a szülők, a tágabb család és a tanárok képezik. A mentorok gyakran összegyűlnek szakmai megbeszélésekre, képzésekre, hogy újult erővel, friss szemléletmóddal tekinthessenek a hozzájuk fordulók életére. A szülőkkel is rendszeresen találkoznak családlátogatások során, amelyek jó alkalmak arra, hogy a fiatalokról oldott hangulatban beszélhessenek. A tanárokkal is jó kapcsolatot ápolnak. Ennek hatására a diákok önismereti és pályaorientációs tevékenységeken vehetnek részt az iskolában, amelyeket a mentorok vagy az osztályfőnökök tartanak.

De nem csupán a pályaválasztási szakembereknek vagy a szülőknek, hanem a pedagógusoknak is szükségük van a befelé fordulásra, élményfeldolgozásra, új látásmód kialakítására ahhoz, hogy a fiataloknak érdemben segíteni tudjanak. Ezt a célt szolgálják az Iránytű a munka világába projekt élménypedagógiai eseményei, amelyeket 2019 óta az Osonó Színházműhellyel közösen szerveznek. Ilyen műhelymunkára került sor múlt hétvégén Homoródfürdőn, amelynek egyik résztvevője így nyilatkozott: „Sokat vívódtam, hogy a tanév végén bevállaljam-e ezt a képzést, de nagyon jól tettem, hogy eljöttem. Feltöltött, magammal foglalkoztam, kisimult a lelkem és rájöttem, hogy sokkal több énidőre van szükségem.”

Az élménypedagógiai képzés gazdag hozadékairól az Osonó Színházműhely tagjai a következőképpen írtak: „A hétvégén ismét megtörtént a Csoda. A Találkozás, annak minden mély rezgésével, önfeledt nevetésével, egymás iránti kíváncsiságával, önszembenézésével és könnyekkel. Bár több iskolából vettek részt tanárok, hihetetlenül gyorsan kialakult a csapat. Létrejött az egymásra figyelés, a gondolatok mélysége, a játék komolysága és öröme. Jó volt ilyen lelkes, érző lelkű és nyitott pedagógusokkal találkozni! Köszönjük a résztvevőknek, hogy velünk tartottak és átadták magukat a tréningeknek, önmaguknak és egymásnak, a Gyulafehérvári Caritas székelyudvarhelyi munkatársainak pedig a szervezést!”

Orbán Júlia

Fotógaléria >>> ITT
Az Osonó Színházműhelyről >>> BŐVEBBEN

Kapcsolódó írások:
Táborral zártunk >>> BŐVEBBEN
Leendő főnökökkel találkoztak pályaválasztás előtt álló fiatalok Marosvásárhelyen >>> BŐVEBBEN
Kávét sok habbal és mentorral! >>> BŐVEBBEN
Mit tegyünk, hogy el ne hagyják az iskolát? >>>BŐVEBBEN
Pályaválasztás (!) >>> BŐVEBBEN
Életízesítők >>> BŐVEBBEN

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe.