őrangyal program „Egymásért vagyunk”

Az Őrangyal program alkalmat teremt kapcsolatteremtésre, ismerkedésre, barátságok kialakítására sérült és egészséges fiatalok között

A program célja: A Hargita Megyei Ifjúsági és Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott Őrangyal program alkalmat teremt kapcsolatteremtésre, ismerkedésre, barátságok kialakítására sérült és egészséges fiatalok között.

A program kezdeményezői: a Gyulafehérvári Caritas Csíkszeredai Kirendeltsége és a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság.

A program kiterjedése: Az Őrangyal program Hargita megyei színtű és havonta a következő városokban kerül megszervezésre: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Székelykereszturon, Gyergyószentmiklóson, Szentegyházán.

Partnerek: 
Csíkszereda: Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa, Kalot Egyesület, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium,  Hit és Fény, Psalite Egyesület, Szociális Testvérek Társasága, Szent Anna Elhelyező Központ
Gyergyószentmiklós: Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, „Napsugár az esőben” Egyesület, Esély Alapítvány, Pro Cive Egyesület
Székelyudvarhely: Orbán Alapítvány, LIA– Wolter Alapítvány, Pro Autist Alapítvány, Civitas, Gellért Alalpítvány

A program időtartama: 2006. november 30. – 2007. december 30.
Rendszeresség: havonta. Foglalkozások száma: 13 alkalom. Foglalkozások alkalmankénti időtartama: 3  óra. Közös tábor: 2007 nyara. A programban résztvevők létszáma a jelentkezésektől függően, 50-50%-os arányban oszlik meg.
A programban résztvevők életkora:
Legfiatalabb: 10 éves. Legidősebb: 35 éves

A program konkrét célja:
Az Őrangyal program arról szól, hogy emberek megajándékozzák egymást idejükkel, adottságaikkal. Kapcsolatot teremtenek, kommunikálnak és együtt éreznek. Az Őrangyal program az „egymásért vagyunk” mottóra épül. Egy egészséges és egy sérült fiatalok közötti kapcsolat, barátság létrejöttét szorgalmazza, amely teret enged a közös játszásnak, éneklésnek és ajándékozásnak.  
A program alkalmat teremt arra, hogy kimozdítsuk a sérült személyeket  otthonukból, és olyan lehetőséget kínáljunk számukra, amelyben egyenlő félként érezhetik magukat egészséges társaikkal szemben és megtapasztalhatják, hogy fontos részei lehetnek a társadalomnak.  
Egy egészséges ember számára ez a program lehetőséget nyújt a cselekvő szeretetre: időt szakítani másokért, megörvendeztetni, segíteni, megajándékozni egy sérült személyt.

A program várható reális, konkrét eredményei: A találkozások során kapcsolatok alakulnak ki, megismerik egymást és tartós barátságok szövődnek, ugyanakkor megtanulják elfogadni a másságot.

A program tevékenységei: A foglalkozások a kapcsolatteremtést célozzák meg. Mindegyik eljárás éltető eleme a közös tevékenység. Alkalmazott módszerek: kézműves foglalkozás, énektanulás, mesefeldolgozás, báb- és drámajáték.

A program folytatása: A Hargita Megyei Ifjúsági Fejlesztési Stratégia 2007–2013 időszakra fogalmazódott meg, szeretnénk minden évben megszervezni ezt a tevékenységet, minél több fiatalt bevonni és közösen találni ki a következő évek programjait az igényeknek megfelelően.

 A 2007. évi program Csíkszeredában
Január 24.: Farsangi mulatság, jelmez készítés, bál, farsangtemetés
Február 28.: Mátyás király udvarában jártam: mesevilág
Március 28.: Húsvéti készülődés: nagyböjti elmélkedés, tojásfestés
Április 25.: Járd ki lábam, járd ki most: néptáncoltatás, népi játékok
Május 23.: Majális: piknik, játékok
Június 13.: Őrangyalok a természetért: kirándulás, környezetvédelem
Július 27-29.: Angyalképző: a nyári tábor megszervezése 
Augusztus 6-11.: Őrangyal tábor sérült és egészséges fiataloknak
Szeptember 26.: Az Őrangyal útja:kiállítás saját munkákból
Október 24.: Szüreti bál
November 28.: Adventi koszorú készítés, kézműves foglalkozás
December 19.: Angyalvárás, karácsonyi program, 1 éves a program