Őrangyal-tábor 2008

Augusztus második hetében tartották a harmadik őrangyal-tábort Homoródfürdőn.

Augusztus második hetében ismét táboroztak az őrangyalok. A 2006 decemberében indult program résztvevői a júniusi tengerparti tábor után ezúttal Homoródfürdőn pihenhettek. A 132 résztvevő közül voltak, akik az Őrangyal-program kezdeteitől részt vettek a foglalkozásokon Hargita megye valamelyik településén, de voltak egészen új tagok is. Egy dolog azonban közös volt, mindannyian jól érezték magukat a táborban, élményekkel gazdagodva térhettek haza. A tábor résztvevői sérüléssel élő és egészséges fiatalok voltak kísérőikkel, önkéntesekkel.
A szervezők és önkéntesek igyekeztek tartalmas programokat előkészíteni. Volt kézműves nap agyagozással, korongozással, gyöngyfűzéssel, hímzéssel, de a kiscsoportok szívesen vettek részt a kollázskészítésben is. A sportnapon a foci és kosárlabda mérkőzésekre még az is elment bár szurkolónak, aki másképp nem tudott részt venni a játékban. Igazi népszerűsége mégis a kerekesszékes gyorsasági és akadályversenynek volt. S hogy mennyi ügyes eredmény született, azt a nap végén tartott kiértékelőn kiosztott diplomák sokasága is tanúsította.
Esténként is voltak programok. Az élőzenés táncra mindenki eljött, alig akarta elengedni a lelkes táncoló csapat a meghatódott zenészeket. Péntek este meg tábortűz mellett énekelhettek a táborlakók, sorra véve Udvarhelyszék, Homoródmente, Csík és Gyergyó népdalait. A hangulat annyira jó volt, hogy a hivatalos csendóra kezdete után is ott maradt a csapat megvárva, míg az utolsó parázs is beleolvadt az éjszakába.
A zárónap fénypontja a lovaglás volt. Kicsi és nagy, sérülési foktól függetlenül kipróbálta a lóháton való mozgást, s bizony az sem zavart senkit, hogy az egész heti napsütés után pár csepp eső is beleszólt a programba.
Kiscsoportos beszélgetések, naponta bemutatott szentmisék segítették a táborlakók pihenését, az önkéntesek állandó, szerető figyelme meg a nehézségek áthidalásában volt a táborlakók támasza. Sokat jelentett, hogy a szervezők – a Gyulafehérvári Caritas Csíkszeredai Kirendeltsége és a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság – jól előkészítették a tábort. A felújított homoródi Hatos villában volt a szállás, a közeli vendéglő meg a napi háromszori étkezést biztosította. A résztvevőknek a táborért nem kellett fizetni, a szállítást is a szervezők biztosították.
A résztvevők jól érezték magukat, sokan különösen fontosnak találták elmondani, hogy a táborban megtapasztalt szeretetet, elfogadást, összetartozást nagyon értékes útravalónak érzik. Sikerült a táborlakóknak néhány örömteli napot biztosítsunk („Nagyon jól éreztem magam, mert a fiam boldogsága megér mindent”, „Minden alkalommal tanul valamit a gyerekem, amire addig nem volt képes, s ezeket otthon is tudja folytatni”). Lehetőséget adtunk néhány embernek, hogy kimozdulhasson az otthoni hétköznapokból, elszigeteltségből. S ha néha voltak is apróbb kényelmetlenségek, amit a táborlakók el kellett hogy viseljenek, mindent összevéve valamennyien örömmel távoztak, s jelezték, hogy jönnének jövőre is. „Csak legyen még ilyen tábor, legyen a szervezőknek erejük elhozni bennünket.” Örültek a lehetőségnek, hogy ott lehettek, szerették a vidám, elfogadó légkört. Sokan külön kiemelték, hogy a szeretet, a szeretettség megélése nagyon fontos volt számukra. „Fontos ez a tábor, megtanultam kicsit mosolyogni” – mondta egy résztvevő szülő.
Szeretnénk, ha jövőre is minél több sérüléssel élő fiatal eljöhetne táborainkba, és a megtapasztalt szeretetet, vidámságot vihetné haza otthon maradott szeretteinek. (Demeter Zsuzsa)

Támogatók:
Országos Ifjúsági Hatóság (ANT), Gyulafehérvári Caritas, Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság, Communitas Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Erkom Kft, Euro-Tank Kft.