Osonós képzés diákok és pedagógusok számára

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Az Iránytű a munka világába projekt munkatársai a mentorálás, illetve az egyéni- és csoportfoglalkozások mellett az Osonó Színházműhely bevonásával képzést szerveztek három településen a diákok és pedagógusok számára.

Gyergyószentmiklóson a Fogarasy Mihály Szakképző Líceumba, a Gyergyóditróban a Puskás Tivadar Szakképző Líceumba, Marosvásárhelyen az Avram Iancu Technológiai Líceumba, emellett Székelyudvarhelyen két iskolába, az Eötvös József Szakközépiskolába és a Bányai János Műszaki Szakközépiskolába is sikerült eljutni. Ezen iskolák tanárai is részt vehettek Székelyudvarhelyen egy háromnapos képzésen.

”Az Osonó Színházműhely egy olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely szellemi műhelyként teret ad a fiatal alkotók kortárs színházi kísérleteinek.” A létrejövő előadásokon túl, a társulat párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban. Színházi előadásokat alkotnak, műhelyfoglalkozásokat és intenzív élményt biztosítanak a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését segítsék elő.

Jó volt látni, hogy a Színházműhely tagjai olyan motiváló környezetté alakították át az osztálytermeket, amelyekben a gyerekek mozogtak, vidáman, végig érdeklődően fogadták a feladatokat. Minden feladat, játék a valós élethez tartozó kérdésekre segített saját gondolataikkal megtalálni a megoldást. A fiatalok játékok során megtapasztalhattak helyzeteket, amelyeket maguk kellett megoldjanak különböző stratégiai módszerekkel. Jó volt látni, hogy a fiatalok együtt gondolkodtak egy cél érdekében és képesek voltak egyre jobb döntéseket hozni.  Egymást meghallgatva és lelkiismeretesen dolgozva ők is megtapasztalhatták, hogy együtt egyre nagyobb sikereket érhetnek el. Lehetőségük adódott színházi technikákkal játszani és ezáltal mélyen átélni bizonyos érzelmeket.

A fent említett iskolák pedagógusainak is megadatott a lehetőség, hogy egy egész hétvégés tréningen vegyenek részt, amelyet szintén a Színházműhely tartott. Volt lehetőségük önismereti, illetve kommunikációs szituációkban kipróbálni magukat. A kapott visszajelzések alapján jó hangulatú hétvégét tudhatnak magukénak, ami szakmailag is magas fokon elismerhető. A különböző helyzetekben nyert tapasztalatokat hasznosíthatják a munkájuk végzése során, mint alternatív módszer.

A képzések és tréningek első alkalommal kerültek sorra, de a továbbiakban az iskolákban havi rendszerességgel tesznek látogatást majd a szakemberek, illetve évente szervezünk tréninget a pedagógusok számára.

Bojoievschi Éva, Tókos Norbert

További fotók itt érhetők el.

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe