Összegez az Otthoni Beteggondozó Szolgálat

Mint arról korábban beszámoltunk, a Gyulafehérvári Caritas június elején támogatási szerződést írt alá a Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatósággal annak érdekében, hogy Otthoni Betegondozói Szolgálat elérhető legyen a megye 65 településén.

Az öt és fél hónapos időszakra 1.899.551 lej volt az Otthoni Beteggondozás költségvetése, melyből 390.000 lejt, vagyis 21%-ot vállalt fel Hargita Megyei Tanácsa. A Caritas 137 munkatársa 4003 idős beteget látott el összesen 562628 szolgáltatást nyújtva számukra.  A szolgáltatások magukba foglalják a szakápolást, alapápolást, mozgatást, rehabilitációt, illetve háztartási segítséget is. A betegápolók azonban többet tesznek, mint ami a szolgáltatáslistában szerepel: segítenek a hozzátartozóknak kicsit fellélegezni, odafigyelnek az idősekre, meghallgatják őket, a kiszolgáltatott helyzetben is tiszteletben tartják emberi méltóságukat. A sok éve gondozott betegek és ápolóik között valódi bizalmi kapcsolatok jönnek létre, ami nem ritkán azt is jelenti, hogy saját kulcsot kapnak a beteg lakásához.

Az idősfelügyelet egy viszonylag új szolgáltatás a Gyulafehérvári Caritasnál, ezért még sokan nem tudják, milyen lehetőségeket nyújt. Az idősfelügyelet során a Caritas munkatársai akár naponta több órát is az idősekkel maradnak, segítik őket mindennapi teendőik elvégzésében, vagy éppen egy jó beszélgetéssel, egy könyv felolvasásával teszik változatossá mindennapjaikat. Az idősek számára sokszor nem is a betegségek okozzák a legnagyobb gondot, hanem a magány. A családtagok gyakran nem tudnak annyi időt tölteni velük, amennyit igényelnének, ezért sok esetben jól jön egy megbízható alternatíva.

A Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozói Szolgálata alapvető feladata, hogy mozgáskorlátozott, vagy mozgásképtelen, ágyban fekvő, alapvető szükségleteit ellátni nem tudó emberek életvitelét javítsa, egészségi állapotukat helyreállítsa, vagy éppen megőrizze. Ehhez a munkához azonban szükség van a közösségeink felelősségérzetére , a hozzátartozók, szomszédok, önkéntesek segítségére, és nem utolsó sorban a korházakkal, családorvosokkal, plébániákkal, helyi önkormányzatokkal, és a Megyei Tanáccsal kialakított partnerségekre.