Összehangolt segítség

Az ukrajnai háború kapcsán találkoztak az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői és a szeretetszolgálat terén dolgozó munkatársaik, a Főegyházmegyénket dr. Kerekes László segédpüspök és a Caritast Péter György ágazati igazgató képviselte.

Hétfőn, március 7-én, Szatmárnémetiben, a Püspöki Palotában a történelmi magyar egyházak püspökei és a szeretetszolgálat terén dolgozó munkatársaik találkoztak, hogy a jelenleg is tartó orosz-ukrán háború közösségekre gyakorolt hatásáról, az ehhez kapcsolódó szociális jellegű tennivalókról, kiemelten a kárpátaljai magyar testvérek megsegítéséről, a menekültek befogadásáról és támogatásáról tárgyaljanak.

A találkozó közös imádkozással kezdődött, majd a házigazda Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket. Az eseményen részt vett Popovicsné Palojtay Márta, a Munkácsi Egyházmegye Pasztorális tanácsának munkatársa, aki az új helyzetre való tekintettel, jelenleg a válságstáb koordinátoraként osztotta meg tapasztalatait. „Minthogyha felrobbant volna egy bomba, ami az eddigi megszokott világunkat szétvetette volna és még mindig nem látjuk, hogy hol vannak a darabkái. Attól tartunk, hogy ezt már soha nem lehet úgy összerakni, ahogy volt.” – vallotta. Úgy véli egy elhúzódó, humanitárius válsággal kell szembenézniük. Egyre kevesebb az élelmiszer, bizonyos szolgáltatások akadoznak. Jelen körülmények között az egyházaknak a pasztorális jelenlétet kell biztosítania, de emellett az anyagi segítségnyújtás is sokat számít. Hangsúlyosan arra kért mindenkit, hogy ne induljon szervezetlenül segélyekkel útnak, hanem először vegye fel a kapcsolatot segélyszervezetekkel, akik megbízható módon tudják eljuttatni a támogatásokat a rászorulóknak.

Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke kifejezte, hogy a közös imádságon túl az találkozás fontos célja az volt, hogy össze tudják hangolni a segélyszervezeti munkát. Az unitárius egyházban is elindult a pénzgyűjtés, felmérték a szálláshelyeket, és bevonták a külföldi kapcsolataikat is a gyűjtési akcióba. A püspök hangsúlyozta, nagyon fontos ebben a helyzetben a munka megfelelő összehangolása, és menekülteken túl a helyben maradottakon is igyekeznek segíteni. Örömét fejezte ki, hogy jelen voltak kárpátaljaiak, így első kézből informálódhattak, ugyanakkor a Zoomon keresztül bekapcsolódhattak az egyeztetésbe Zán Fábián Sándor a kárpátaljai református püspök, valamint Juhász Márton, a magyarországi református szeretetszolgálat vezetője is.

📸 Kiss Gábor

A sajtótájékoztató végén Popovicsné Palojtay Márta arra kért mindenkit, hogy imádkozzanak értük, Kárpátaljáért, az ott élőkért, mert az imádság egy reális erő, amelynek gyümölcsét nem csak a harcok megszűnésében kell keresni, hanem abban, hogy az emberek felkavart szívében megszületik-e a béke.

Forrás: Magyar Unitárius Egyház

Kapcsolódó:
A Gyulafehévári Caritas adománygyűjtése az ukrajnai háború áldozatainak >>>
Segítség az ukrajnai háború áldozatainak >>>
Adományozás a háború áldozatainak >>>
Kilenc idegen, egy sors – menekültek a nagyvilágban >>>
Munkácson tájékozódtunk az ukrajnai háború okozta válságos helyzetről >>>
Az örök emberszeretet nevében >>>
Újabb szállítmány Kárpátaljára >>>
Megérkeztek a generátorok – P. Serhii Tryfiak, Caritas Kolomyia din Ucraina (video) >>>
A Romániai Caritas Konföderáció beszámolója a menekültek megsegítéséről >>>
One year of war in Ukraine (a Caritas Internationalis a romániai segítségnyújtásról) >>>
Egy év szenvedés és háború, de egy év szolidaritás is! (video) >>>
Tetiana Stawnychny, az Ukrán Caritas elnökének üzenete egy év háború után (video) >>>