Őszi családi küldetés Etéden

A Hargita megyei Etéden megszervezett Őszi családi küldetés (az Adventi családi küldetés utódrendezvénye) szeptember 25 és november 7. között valósult meg, a záró tevékenységet pedig november 8-án tartottuk a családok számára. A közös küldetést, amely 5 feladatból állt és a családok együtt kellett kivitelezzék, az egész iskolára kiterjesztettük, így nem csak a Caritas nappali foglalkoztató központba járó gyerekek vehettek részt a tevékenységeken. A résztvevő gyerekek az etédi Jósika Miklós általános iskolába járnak, 6–14 év közöttiek és a küldetés során a családjaik is be voltak vonva a programba.

Ötvenhárom család vett részt a küldetésen és abból negyvenkét család oldotta meg a küldetés összes feladatát.. Olyan feladatokat kellett megoldjanak, mint a kukoricacsuhéból készített baba, befőttes üvegből készített őszi asztali dísz, őszi falevelekből készül alkotás, őszi témájú festmény, töklámpás készítés, stb. A feladatokból szebbnél-szebb alkotások kerültek a központba, amelyekből kiállítást szerveztünk és a záró ünnepségen mindenki megtekinthette az alkotásokat majd haza vihették otthonaikba. A program célja, hogy a gyerekek a családjaikkal együtt dolgozzanak, és megtapasztalják a családdal együtt eltöltött minőségi idő értékét. A tevékenységek általi ismereteket sajátítanak el az ősszel kapcsolatosan.

A gyerekek hetente kapták meg a feladatokat, amelyeket otthon kellett elkészíteni közösön a családdal. A záró rendezvény során közösen kiértékeltük a küldetésben elsajátított, tapasztalatokat és élményeket. Az őszi küldetés a meglévő kliensekkel kapcsolatunk megerősítését segítette, az iskola és közösség többi tagjával viszont egy megismerkedésre adott lehetőséget és betekintést a nappali központ működésére.

Az őszi családi küldetés egy záró ünnepséggel zárult, ahol a gyerekek, a szülők, az iskola aligazgatója és pedagógusai, az alpolgármester, az önkormányzat munkatársai (tanácsosok, mediátorok) együtt vettek részt az eseményen. Közös játékokra és díjkiosztásra került sor, az eseményen közel száz személy vett részt. A jelen lévők mind bekapcsolódta a tevekénységekbe, szociometrikus játékokba és végül több csoportot alkottak a családok, minden csoport egy őszi képet készített különböző eszközök segítségével, amit kiállításra kerültek a meglévő munkák mellé. A program végén ajándékokat kaptak a családok, akik a feladatokat teljesítették, akik mind az öt feladatott teljesítették az almás sütemény receptjét és hozzávalót kapták, amit remélünk, hogy közösen készítenek el, valamint a gyerekek az iskolához szükséges eszközökkel gazdagodtak. Jelentősen nagy volt az érdeklődés a programunk iránt és egy sikeres tevékenységsorozatott zárhattunk.

Szávai Piroska, szociálpedagógus

A záróeseményről készült fotóalbumot megtekinthetik a Caritas Facebook oldalán.

 

A projekt megvalósítását a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget és a Communitas Alapítvány.