Őszkép

Azt mondják, hogy az élet az ember megtapasztalt élményeinek és az ezekből visszamaradt emlékeknek az összessége. Azonban az észrevétlen módon elsuhanó évek alatt temérdek ingert, élményt hordozunk magunkkal, némelyeket mélyen a szívünkbe zárva, másokat pedig csak megszokásból cipelve. Arcok, nevek, dátumok, örömök, bánatok, családi anekdoták, diákcsínyek, szerelmek, sérelmek és még olyan sok minden halmozódik fel egy emberélet alatt, hogy nem csoda, ha esetenként a memória megtelik, elfárad, vagy egy kicsit megpihen. Még ha az emlékek el is halványodnak, a történetek szálai összegabalyodnak, az ember megmarad a maga személyiségével, tapasztalataival és tehetségével együtt. Ezek életünk végéig elkísérik. Azonban társas létünknél fogva, szükség van a közösségre, külső ingerekre és a gondoskodásra, ahhoz, hogy belső értékeink felszínre kerülhessenek, hogy az ember nem csupán biológiai lény, hanem egyén lehessen.

Szeptember 21-én, az Alzheimer Világnapján, a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet idősek otthonának munkatársai arra törekedtek, hogy a demenciával élő betegek számára egy olyan életszagú, hangulatos közösségi élményt teremtsenek, amely az otthonba őszi hangulatot, az arcokra pedig mosolyokat varázsolhat. Jutott is mosolyból bőven, nem csak az idősek és a munkatársak arcára, hanem a kifestett, felöltöztetett tökfejekre is, amelyeket a lakók hangosan csengő énekszó kíséretében alkottak meg. Készült kalapos Jancsi, kendős Juliska, szakállas-fülbevalós modern tök, és még a tökkirály megkoronázására is sor került. Az alagsori ergoterápiás terem élettel telt meg, családias jó hangulatot árasztva. Az otthonérzet, és az alkotás öröme nem csupán közösségi élményként szolgált kiválóan, hanem felébresztette a bent lakó idősekben lapuló tehetséget, humort, bizonyságot téve arról, hogy a megfakult, zavaros emlékképek mögött valódi emberi tapasztalatok állnak.

A demenciával élő személyekért, a gondozó családokért és ápolókért való szolidaritásnak jegyében dr. Kiss Gabriella mentálhigiénés szakember a következő filmeket ajánlja megtekintésre:

Nader és Simin — Egy elválás története

Anyám és más futóbolondok a családból

Egyre távolabb

Iris — Egy csodálatos női elme

Apu vad napjai

Még egy esély

Ami egykor volt

Pintér Anita Caritas-önkéntes