Osztrák diákok építenek Zsögödben

Felső-Ausztriai építész és formatervező szakos középiskolás fiatalok készítenek zuhanyzó- és illemhelyiséget a zsögödi Caritáborba.

A linzi Höhere Technische Bundeslehranstalt iskola építészetet és formatervezést tanuló diákjai minden évben megvalósítanak egy konkrét tervet, amely a fa kézi megmunkálását hivatott a gyakorlatban is kipróbálni. Így született meg az iskola műhelyében egy, alkotóelemeire szétszedhető, mosdókat, vécéket és zuhanyzókat tartalmazó kis faház, amelynek a melegvízét egy napelemes rendszer szolgáltatja. A Gyulafehérvári Caritas linzi partnere a Felső-Ausztriai Caritas közvetítésén keresztül kerül a kis faház a Csíkszereda mellett lévő táborba, ahol már előkészítették a szükséges betonalapot minden szükséges csatlakozással együtt.

A diákok Josef Wolfsgruber irányítótanárral június 16-án, szombaton érkeznek Csíkszeredában és egy hét alatt összerakják az illemhelyiséget. Ez idő alatt együtt fognak lenni és dolgozni a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium azonos korú diákjaival, akik így gyakorolhatják a német nyelvet, új ismeretekre és kapcsolatokra tehetnek szert.           

Az osztrákok immár másodszor járnak Erdélyben ehhez hasonló projekttel, először 2009-ben szereltek össze egy hasonló zuhanyzós illemhelyiséget Szelterszben a Szent Gellért Alapítvány tábora területén, amely a mai napig kiválóan működik (lásd az alábbi képeket).

    

A zsögödi Caritábort 1996 őszén nyitották meg, azóta folyamatosan biztosítja a kikapcsolódási lehetőséget a gyermekek és fiatalok számára. A természetben, az erdő közelségében lévő ház egyszerre 47 személyt képes befogadni, évente több mint 400 gyermek tölti itt a vakáció egy részét. Mivel a ház felújításra szorul, jól jön az osztrákok támogatása e téren is.