Ötödszörre is Mindannyian mások vagyunk

Ismét közeleg  a nap, amelyet minden évben nagy izgalommal várnak a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató fiataljai és munkatársai egyaránt. Ez az a nap, amikor minden figyelem rájuk összpontosul. És joggal.

Hiszen május 23-án, immáron ötödik alkalommal alakul át a Mikó-vár előtti tér  interaktív élmény- és játékparkká. Csakhogy az ide látogatók hiába keresik az óriáskereket, hullámvasutat, helyette a fogyatékkal élők izgalmakkal és kihívásokkal teli mindennapjaiba nyerhetnek betekintést. Az a célunk, hogy  valamennyi fogyatékossági ággal saját tapasztalataik révén ismerkedhessenek meg a résztvevők.

A kerekes székes akadálypályánál mozgássérült animátorok avatnak be a különböző nehézségek legyőzésére alkalmas trükkökbe, vagy abba, hogy milyen úgy festeni, hogy nem használhatják a kezeiket.

A siketek jelnyelvét, azaz néhány alapvető szabályt, mely a hallássérült társainkkal történő kommunikáció során elengedhetetlen, hallássérült kollégáink ismertetik.
Látássérült animátoraink abban segítenek, hogy olyan módon ismertessék a világot, ahogyan ők tapasztalják, azaz tapintás, szaglás, ízlelés, hallás által vagy „látó” társaikra hagyatkozhatva. A látogatók ismereteket szerezhetnek például arról, hogy miként tud römizni vagy táblézni egy nemlátó, hogyan tölt ki egy vak személy a pohárba vizet úgy, hogy azt ne kelljen folyton feltörölje az asztalról, hogyan képes közlekedni, hogyan képesek egyesek még felsőfokú végzettséget is szerezni.

Értelmileg akadályozott és autizmussal élők a közös együttlét során betekintést engednek abba, hogy hogyan tanulnak zenélni, hangszeren játszani, hogyan kommunikál egy autista, aki nem beszél, mitől nehezebb számukra bizonyos hétköznapi tárgyak használata (például egy órának a leolvasása).

Az Élőkönyvtár idén is várja az „olvasókat”, ahol a könyvek különböző sérüléssel élő személyek, szülők, pedagógusok, akik válaszolnak az olvasók legmerészebb kérdéseire is.

Idén egy újdonsággal is előáll a Mindannyian Mások vagyunk elnevezésű figyelemfelkeltő nap szervezőcsapata. A “Szóljon hozzá” pultnál szeretettel várjuk azokat, akik úgy érzik, szívesen leírnák a fogyatékkal élő emberek helyzetével kapcsolatos véleményüket, gondolataikat, legyen szó a társadalomban, a munka világában, vagy akár az oktatásban betöltött szerepükről, helyzetükről. Reméljük, minél többen élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen, mint tudjuk, minden változás mozgatórugója a párbeszéd.

(Váta Emese – Endes-Ábrahám Ibolya)