Ott voltam, tanultam, boldogan távoztam | XVII. Összefűző

Nagyon sokat gondolkodtam, hogy végzős egyetemistaként bele fog-e férni az időmbe az Összefűzőn való részvétel, de nem bántam meg, hogy igent mondtam az eseményre. Nemcsak azért, mert tanulhattam és fejlődhettem, hanem azért is, mert nagyon jó embereket ismerhettem meg. Önkéntesnek lenni nagyon fontos dolog, ismeretségkötési lehetőség, felelősség és élménygyűjtés egyaránt.

Az első gondolat, ami eszembe jutott az összefűzővel kapcsolatosan: a fejlődési lehetőségek. Nagymértékben a gyerekekről tanulhattunk érdekes és hasznos dolgokat – de nem csak – valamint néhány betegség ismeretével is bővült a tudásom. Önkéntesként nagyon fontos tudnunk, hogy egy kisgyerek viselkedését hogyan is kell kezelni akkor, ha problémás, szomorú vagy nem a többségiekhez tartozik. Mindazok ellenére, hogy nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni, nincs mindig elég tudásom, hogy hogyan is viselkedjek egy kisebbségi (fogyatékkal élő vagy SNI-s) kisgyerekkel. Mindez változott azóta, amióta az Összefűzőn részt vettem, és újra rájöttem, mennyire hálás vagyok, hogy önkéntes lehetek. Tanulhatok, fejlődhetek, tartozom valahová, más önkéntesekkel dolgozhatok együtt, és érdekesebbnél érdekesebb játékokon és tevékenységeken vehetek részt.

Mint minden eseményen, a XVII. Összefűzőn is nagyon sokat fejlődhettünk csapat szinten is, mindazok ellenére, hogy nem mindenki ismerte a másikat. E téren is fejlődhettünk, megismertük egymást. Fontos, hogy hatékonyan tudjunk egy csapatban dolgozni, hiszen egy eseményen nagyon nagy szerepe van a csapatmunkának. Ha nem ismerjük egymást, és nem tudunk csapatban dolgozni, az negatív hatással lehet a végzett munkára, a csapat hangulatára és identitására.

Még mindig ajánlani tudom mindenkinek az önkéntesmunkát, egy percét sem bántam meg, és motiválnék mindenkit, hogy próbálja ki, mit is jelent önkéntesnek lenni, tartozni valahová. Hála és köszönet!

Fodor Janka,
önkéntes

Kapcsolódó írások:
Önkénteskedési lehetőségek – 2023>>>
Húsvétra hangolódás az idősotthonban>>>
Húzz lapot az önkéntességre! >>>
Karácsonyi koncert Csíkszeredában >>>
Angyali előkészületek >>>
Karácsonyi hangulat az idősotthonban >>>
XVI. Összefűző – Kulcs önmagunkhoz>>>
A szükség közelről látszik>>>
Rajzpályázat>>>
Önkéntesek, önkéntesmunka – van még olyan a mai világban?>>>
Bohókás önkéntesgála>>>
Önkéntesgála 2022 – Fiatalok a közösségért!>>>
Út önmagunk felé>>>
Önkéntes Expo – Légy te a változás mások életében!>>>
Rendhagyó XIV. Összefűző, ahol önmagunkkal kerültünk közelebbi kapcsolatba>>>
Egymillió csillag a nélkülözőkért>>>
VÉDelem konferencián jártunk>>>
Őszi összerázódás>>>
Légy önkéntes Németországban!>>>
Önkéntelenül nevetve>>>
Egy szendvics, meg egy ölelés>>>
Egy önkéntes naplója>>>
Egy hálás szív>>>
Ilyen ez a mi Iránytűs családunk>>>
Tábornapló 4. – Összerázódtunk>>>
Tábornapló 3. – Színkavalkád>>>
Tábornapló 2. – Örömmunka>>>
Tábornapló 1. – Ráhangolódás>>>