Otthon hagyni a gondokat

A Gyulafehérvári Caritas Idősek nappali foglalkoztatójában jártam Gyergyószentmiklóson, ahol bepillantást nyerhettem a Nagy-Portik Rita csoportvezető által megtartott tevékenységbe. Valójában a tevékenység lényege az egyszerűségében keresendő. Ez pedig egy olyan barátságos légkör megteremtésével valósult meg, amelyben az idősek elfeledkezve saját gondos-bajos dolgairól, önfeledt beszélgetésbe, társasjátékba, kártyapartiba vagy elmélyült színezésbe vehetnek részt. A tevékenység a közösségbe járás élményére alapoz, biztosítva egy olyan környezetet, amiben az idősek jól érzik magukat. Tea és süteményillatban megosztják egymással az  aktuális híreket, örömöket, gondokat, vagy éppen a régi időkről nosztalgiáznak.

A július 31-i tevékenység közös imádkozással kezdődött, amit egy jó hangulatú átmozgató torna követett. A végtagok bemelegítése után az agy megmozgatása következett, az adott névnaphoz tartozó védőszent történetének felolvasása és erről való elmélkedés során. Ezután mindenki szabadon választhatott a kártyapaklik, társasjátékok és színezők bőséges kínálatából. Az együtt eltöltött idő alatt jó hangulatú beszélgetésekre, viccelődésre, receptcserére és legfőképpen az egymással való kapcsolódásra is sor került.

Az idősek további izgalmas programokra számíthatnak a jövőben is, mivel a következő alkalommal Gáll Gabriella központvezető és mozgásfejlesztőként megtanítja, hogy hogyan segíthetnek legkönnyebben magukon vagy társukon egy esés esetén.

„Bezárjuk az ajtót, s a gond marad bent” – jegyezte meg az egyik résztvevő néni, de ha van, ahova kimozdulni, ha van egy közösség, amihez kapcsolódni lehet, jó időnként otthon hagyni a gondokat, s kívülről bezárni az ajtót.

 Pintér Anita Caritas-önkéntes