Otthoni beteggondozói szolgálat Kovászna megyében

Kovászna megyében 2004 óta folyamatos együttműködés van a Kovászna Megyei Tanács, a helyi tanácsok és a Gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozói szolgálat működtetése között. Minden év elején, a megyei tanács finanszírozási lehetőségeket kínál az otthoni ápolási szolgáltatások támogatására és folytatására. Kovászna Megye Tanácsa idén 300 000 lejjel támogatta a programot április és november közti periódusban.

Az otthoni egészségügyi és szociális segítségnyújtás egy integrált rendszerben nyújtott tevékenységek összessége, melynek fő célja a személy autonómiájának fenntartása, valamint az információkhoz való hozzáférés biztosítása, a támogatott személyek családtagjainak támogatása a segítségnyújtási folyamatban való aktív részvételhez. A program fontos szerepet játszik a családok, a helyi közösségek és a döntéshozók bevonása által az ellátási folyamatba.

Az otthoni gondozói program célja egészségügyi alapápolás és szociális gondozás biztosítása, az egészségi állapot megtartása, helyreállítása, illetve javítása az ágyhoz, házhoz kötött idős, beteg emberek számára. A Caritas munkatársai által nyújtott szolgáltatások a helyzettől függően lehetnek egészségügyi, háztartási vagy szociális jellegűek. A betegközvetítő szolgálat során segítenek kapcsolatot teremteni a beteg és a szakorvos között, ha szükséges a beteg szállítása vagy szállásának biztosítása által.

Az idei év projektidőszakában Kovászna megyében a Caritas gondozói 704 idős és beteg embernek nyújtottak rendszeres szolgáltatásokat, összesen 211 519 egészségügyi és szociális szolgáltatást nyújtva a kedvezményezetteknek. A szolgáltatás Kovászna megye több településén van jelen: Bereck, Kézdimartonos, Ojtoz, Esztelnek, Kurtapatak, Lemhény, Ozsdola, Hilib, Kézdiszentlélek, Kézdiszárazpatak, Kézdikővár, Kiskászon, Kézdialmás, Csomortán, Kézdivásárhely, Szászfalu, Nyujtód, Sarfalva, Oroszfalva, Torja, Futásfalva, Zabola, Székelypetőfalva, Székelytamásfalva, Kézdiszentkereszt, Bélafalva, Szentkatolna, Imecsfalva, Hatolyka, Márkos, Kézdimartonfalva, Csernáton, Ikafalva, Kézdialbis, Sepsibükszád. Sok kedvezményezett számára a program keretében nyújtott segítségnyújtás az egyetlen módja annak, hogy elkerüljék az intézményi elhelyezést.