Outward Bound táborban jártak a fiatalok

Ha hazajössz, mind azon gondolkozol, hogy milyen jó volt a tábor, még szeretnél menni – emlékszik vissza a Caritas által szervezett szovátai Outward Bound tábor egyik résztvevője. Az augusztus 4-5-6-án tartott tábor az Iránytű a munka világába fiataloknak szóló projekt keretein belül jött létre, amelyben a 18-26 év közötti fiatalok útját egyengetik a mentorok. Nem hiába tehát, hogy az előbb említett Outward Bound tematikájú táborra esett a szervezők választása, hiszen itt olyan pszichikai és fizikai megmérettetések vártak a résztvevő fiatalokra, amelyek nem csak egyéni fejlődést, de közösségi együttműködést is kínált számukra, és mindezt a lenyűgöző természetben. Itt újra megismerkedhettek önmagukkal, társaikkal és az őket körülvevő világgal is, így válva kerek egésszé.

A három napos táborban a fiatalok részt vehettek olyan különféle programokban, mint a sziklamászás, tutajépítés, kötélmászás, tűzrakás vagy akár a várépítés. Minden feladatnál az éppen aktuális tevékenységnek megfelelő létszámú csapatban dolgoztak együtt. Hangsúlyozom. Együtt. Ugyanis pontosan annyira kellett figyelniük a csapattársukra, mint önmagukra.

A barátok segítenek, hogy meg tudj csinálni olyan dolgokat, amire nem is gondoltam volna, hogy képes vagyok – mesélte egy táborozó, aki olyan lélekkel mesélt, hogy bárki szívét megmelengetnék a nosztalgiafelhőből kicsillanó szavak. Volt, hogy kezüket nyújtották egymás felé, többszöri próbálkozás után is rendületlenül, hiszen tudták, ha egy társuknak sikerélmény, akkor mindenkinek sikerélmény. Nem meglepő módon, ezek a fiatalok, akik sok ismeretlen arc között találták magukat a tábor első napján, még most is tartják a kapcsolatot egymással.

Volt, aki először járt táborba, másoknak már volt részük ilyesfajta eseményen résztvenni. A résztvevők olyan értékekkel, illetve emlékekkel térhettek haza, amelyek örökre velük maradnak. Néhányan sokkal bátrabbnak érzik magukat, törődőbbnek, stabilabbnak és megértőbbnek. Mások érdeklődőbbek, jobban bíznak másokban és önmagukban is.

Mindenki más tapasztalatokkal, élményekkel tért haza, de egy közös: alig várják a következő lehetőséget, hogy újra megmérettethessék önmagukat önállóan és csapatban is.

Vásárhelyi Melinda, önkéntes

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe