Palackzáró fedeleket lélekkel – Az időskori elmagányosodás és demencia megelőzéséért

Szeniorörömtánc
A kampány partnerei a Capace cu Suflet Egyesület és a LATERAL cég.

Az Országos Statisztikai Hivatal egyik 2023-as közleménye szerint Romániában fokozódott a népesség elöregedésének jelensége: a 65 év fölötti lakosság száma körülbelül 22%-al haladja meg a 0-14 év közötti gyerekek és fiatalok számát (3893 ezer idős a 3175 ezer fiatalhoz képest). Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint jelenleg 55 millió személy szenved demenciában világszerte, és évente 10 millió új esettel növekszik a számuk. Romániában 2022-ben 7920 új megbetegedési esetet jelentettek a családorvosok. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok körében egyre magasabb az elmagányosodottak száma, és egyre több idős ember szenved demenciában.

Biztosan önnek is van olyan ismerőse, aki már nem ismeri fel önt, aki újra és újra elmeséli életének ugyanazon történeteit, vagy aki egy szál blúzban megy ki az utcára télen, és ön örül, ha szerette épségben hazatalál, vagy ha hazahozza őt a rendőrség. A fönti tünetekkel jellemezhető emberek Alzheimer-kórban szenvednek: egy olyan betegségben, amely nem gyógyítható. Amint elindult a feledés folyamata, már csak lassítani lehet, gyógyítani nem. De a betegség, sok más kórhoz hasonlóan, megelőzhető vagy késleltethető a mozgás és a szeniorörömtánc által. Ez a fajta tánc összetett koreográfiákon alapszik, és a szépkorúak, akik szeniortánc-csoportjainkat látogatják, alkalomról-alkalomra új koreográfiákat tanulnak. Ennek köszönhetően agyuknak az emlékezetért felelős részét folyamatosan új ingerek érik, amelyek kiválóan serkentik az agysejtek működését. Amerikai tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres tánc akár 76%-al is csökkentheti a demencia kialakulásának esélyét.

A Gyulafehérvári Caritas szívügyének tekinti az idős emberek magányának enyhítését és az Alzheimer-kór megelőzését egyaránt. Ebből a célból több erdélyi településen szervezett szeniorörömtánc-csoportokat. Marosvásárhelyen jelenleg két tánccsoport működik, amelyeket összesen 50 személy látogat. Marosszentgyörgyön 25, Csíkmadarason pedig 12 személy jár a csoportjainkba. Októberben szeretnénk újabb tánccsoportot indítani Marosvásárhelyen, ahová legalább 25 személyt várunk, novembertől pedig Székelyudvarhelyen is el szeretnénk kezdeni a szeniortánc-oktatást szintén legalább 25 résztvevővel.

Ön is segítheti ügyünket az idős személyek elmagányosodásának és a demencia kialakulásának megelőzése érdekében. Adományával ön is hozzájárulhat egy tánccsoport működtetési költségeihez. Köszönjük!

Fenntartási költség/1 csoport
500 lej