Palackzáró fedeleket lélekkel – Rászoruló gyerekek meleg ebédjére és oktatására

Tele pocak, okos kobak
A kampány partnerei a Capace cu Suflet Egyesület és a LATERAL cég.


Ajánljon föl egy meleg ebédet mélyszegénységben élő gyerekeknek!

Tele pocakkal a kobak is hamarabb megtelik tudománnyal. Biztosan emlékeznek, hogy az éhségérzet kielégítése a Maslow-féle szükségletpiramis alján helyezkedik el, alapszükségleteink egyike. Az Országos Statisztikai Hivatal 2022-es adatai szerint Romániában, 2021-ben, a szegénység aránya 22,6% volt, ami azt jelenti, hogy 4318 ezer ember szenvedett szükséget. A legmagasabb nélkülözési mérték 2018-2021 között a gyerekek körében mutatkozott meg (10-ből 3 gyerek szenvedett szükséget), de a 18-24 év közötti fiatalok is érintve voltak (4-ből 1 fiatal a szegénységi küszöb alatt volt), számuk magasan meghaladta a nélkülöző felnőttek arányát. Ezek a mélyszegénységben élő gyerekek az esetek többségében nem részesülnek minőségi oktatásban, szociális kirekesztettséget tapasztalnak, motiválatlanok a tanulásban, korán elhagyják az iskolát, mindezek következtében nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, így továbbra is mélyszegénységben maradnak.

A Gyulafehérvári Caritas az ő igényeikre szeretne válaszolni 13 nappali foglalkoztatóközpontja által, amelyek Erdély különböző településein működnek. Itt, a szeretetszolgálat pedagógusai tanító jellegű foglalkozásokkal segítik a gyerekeket délutánonként, az iskolai órák után. Céljuk, hogy minél hosszabb ideig az oktatási rendszerben tartsák a gyerekeket, megelőzzék a korai iskolaelhagyást, és a kellő pillanatban munkahelyhez segítsék őket.

Ilyen nappali foglalkoztatóközpontokat működtetünk a következő településeken: Maros megyében Marosszentgyörgyön és Csejden (97 gyerek), Kövesden és Erdőszentgyörgyön (75 gyerek); Hargita megyében Korondon, Zetelakán és Etéden (63 gyerek), Székelyudvarhelyen (63 gyerek); Kovászna megyében Ozsdolán (30 gyerek), Zabolán és Petőfalván (50 gyerek), Sepsiszentgyörgyön (80 gyerek); Hunyad megyében Petrozsényben (35 gyerek).

Összesen 493 gyereknek nyújtunk oktató és nevelő jellegű foglalkoztatást naponta. Igyekszünk meleg ebédet is nyújtani számukra minden nap, ez azonban nem mindig sikerül.

Egy meleg ebéd felajánlásával sok gyereket hozzásegíthet ahhoz, hogy jobban tanuljon, elvégezze tanulmányait, és a megfelelő pillanatban munkahelyhez jusson.

Köszönjük!

Egy meleg ebéd/nap/gyerek
20 lej