Pályaválasztás (!)

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

A pályaválasztás ezúttal nagyon könnyen ment, mert csak a gyimesfelsőloki sípályán voltak ideális körülmények: volt hó, szállás és kiváló kikapcsolódási lehetőségek.

Január második hétvégéjén a marosvásárhelyi Avram Iancu Szakközépiskola egyik végzős osztályának fiataljai és osztályfőnökük a Caritas-mentorokkal együtt sítáborban vettek részt Gyimesfelsőlokon. Már maga az utazás is egy jó élmény volt, hiszen sokan voltak közülük, akik még nem utaztak vonattal.

Gyimesfelsőlokon, a szervezet vendégházában első este átvették a házirendet, beosztották magukat szolgálatosoknak, és megszervezték a további programot. Titokban kisorsolták egymás közt azt is, hogy kinek ki lesz a „védence”, akire a hétvége alatt odafigyel, azaz megfigyeli képességeit, jó tulajdonságait és az együttlét végén egy levélben megírja számára. Ezt lazább műsor követte, tortával lepték meg és köszöntötték születésnapos osztálytársukat, elővették a társasjátékokat is, amelyek nemcsak szórakoztatóak voltak, hanem megmozgatták tervezési, döntéshozatali, önismereti és kreatív képességeiket is.

A szombati napon a kinti tevékenységek következtek, amiért ilyen messzi eljöttek, a sípályán mindenki megtalálta a hozzá legjobban találó foglalkozást. Volt aki sízni tanult, a haladóbbak már felvonóztak is, kipróbálva a nagypályát, míg mások szánkáztak vagy a bobpályán ereszkedtek. Egy élményekkel teli nap után a szálláson megbeszélték az eseményeket, a nap történéseit a komfortzóna modell alapján elemezte ki mindenki saját magának: milyen új helyzettel találkozott, hogyan vette az esetleges akadályokat és mennyire sikerült kimozdulnia saját komfortjából. Előrevetítve azt is végigbeszélték, hogy ezt a tanulási modellt, hogyan lehet használni más helyzetekben is, mint például az érettségire való felkészülésben. Az esti program közös palacsintasütéssel, evéssel folytatódott, és természetesen a pályaorientációs és Monopoly társasjátékok is előkerültek.

A vasárnap a visszautazásról szólt, de persze a záró beszélgetéseken felvillantották a további, hasonló jellegű programok szervezésének a lehetőségét is, hiszen mindeni számára igencsak jól telt ez a hétvége.

Székely Áron
Mentor

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe