Partnerség a biztonságért – Továbbképzés a Caritas Házban

Július 19-én és 20-án került megrendezésre egy színvonalas képzés, Partnerség a biztonságért címmel, amelynek előadója az ausztrál Catherine Santoro volt. Catherine egy világszerte ismert és sikeres tréner, gyermekjogvédelemben jártas szakember, akit a CE Szövetség partnerségében működő HANNAH Trust NZ hívott meg.

A továbbképző a marosvásárhelyi Caritas Házban került megszervezésre. Nagy örömünkre szolgált, hogy széles körből kerültek ki a résztvevők. Szakembereket köszönthettünk a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságtól, a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóságtól, a Marosszentgyörgyi Önkormányzat Szociális Osztályától, a CE Szövetség partnerségében működő HANNAH Trust NZ-től, a Dorcas Gyermekotthontól, a Máltai Szeretetszolgálattól, valamint a Gyulafehérvári Caritastól.

A továbbképzés sikeresnek bizonyult, és a nagy érdeklődésre való tekintettel tervezzük a folytatást. Szeretnénk a jövőben több szakembert megszólítani, és szélesebb körben kiterjeszteni ezt a megközelítést, amely a szakemberek számára a gyermekekkel és családokkal való munka sikerességét segíti elő. A Catherine által bemutatott módszerek a bizalom kiépítését célozzák a szakember és a családok között. Azt hangsúlyozzák, hogy a felmérést, célok felállítását és teendőket ne csupán a szakember vagy szakemberekből álló csoport végezze, hanem minden lépésbe avassuk be az érintett családot. Velük együtt történjen a feltérképezés és célok felállítása egyaránt, figyelembe véve igényeiket, gondolataikat, félelmeiket stb. Ezáltal jobban kialakítható egy bizalmi kapcsolat és célszerűbb, hangsúlyosabban családközpontú megközelítések születhetnek. Ezek a módszerek visszavisznek az alapokhoz, emlékeztetnek, hogy sokszor a szakmaiság mellett, a rengeteg papírmunka között elvész maga a kliens, maga az ember.

Írta: Hodor Délia
Fotók: Molnár József