Patakmajori székelygulyás a szovátai szépkorúaknak

A Szovátai Szépkorúak Szeretet-csoportja július elején képzőművészeti kiállításon vett részt a Szeifert Szálloda konferenciatermében, július végére pedig ismét piknikezésre került sor.

Az elmúlt évben iszujkai táj látta vendégül a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának legnépesebb idős-csoportját, az idén a patakmajori tisztások egyikére esett  választásunk.

Érkezésünk után, máris szinte magától hámozódott a krumpli, aprítódott a paradicsom – uborka – paprika – hagyma, és 41 szempár (36 csoporttag, négy unoka, illetve a csoportvezető) leste az üstöt, hogy milyen a főztünk színe, illata, zamata, állaga. A főszakácsi szerepre négyen-öten is pályáztak, de valószínűleg nem fogyott volna el szinte az utolsó cseppig a fenséges gulyás fél kettőre, ha meg nem kavargatják még az unokák is többször, miközben szaladgáltak a fűben, és lubickoltak a patakban. A szakácsok és a szakácssegédek is megkapták a jutalmukat a kifogástalan táplálékért, a csoport férfitagjai megénekelték a hölgyek és gyerekek teljesítményét.

Az igazi láblógatás azonban a friss kenyér osztása és a falatozás után következett, amikor mindenki kedvére elnyújtózhatott a folyton költöző árnyékban. Nem volt zavaró a közelben legelésző, néha kíváncsiskodó tehenek, juhok vagy kecskék kolompolása sem.
A programot támogatta a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata és Szováta Önkormányzata.

(Szabó Attila)