Példaértékű szolidaritás a moldvai árvízkárosultakkal

Sikeres volt a gyűjtés a moldvai árvízkárosultak számára. A gyűjtés eredménye számokban

Mint ismeretes, a július végi heves esőzések következtében Románia északi és északkeleti részét árvíz sújtotta. Hivatalos felmérések szerint 145 helységben 2200 házat rongált meg vagy döntött romba a víz, 12000 személyt kellett ideiglenesen kitelepíteni. Hozzávetőlegesen 7000 háztartást érintett közvetlenül az árvíz Botosani, Iasi, Neamt és Bákó megyében.
A romániai Caritas-szervezetek munkatársai és önkéntesei már a katasztrófa első napjaiban a helyszínen voltak, a gyorsfelmérést követően azonnali segélyben részesítették az árvíz sújtotta embereket. Élelmiszert, ivóvizet, tisztálkodási eszközöket és takarókat osztottak szét.
A Gyulafehérvári Caritas augusztus folyamán 150 ágyat tartalmazó segélyszállítmányt küldött az árvízkárosultaknak, amelyet a Neamt megyei Buruienesti lakói között osztottak szét. Ezzel párhuzamosan a Gyulafehérvári Caritas egy szociális munkása és egy önkéntes pszichológusa a helyszínen segített a károk felmérésében, majd ezt követően pszichológiai tanácsadásban részesítette a katasztrófa következtében traumatizált lakosságot.
Felmérve a helyzet súlyosságát dr. Jakubinyi György érsek a Gyulafehérvári Caritas kérésére templomi gyűjtést kezdeményezett a moldvai árvízkárosultak megsegítésére. Augusztus 31-én Erdély templomaiban erre a célra gyűjtöttek a szentmisék keretében. A burmai és a kínai katasztrófát követően szervezett gyűjtéshez hasonlóan a moldvai árvízkárosultak javára kezdeményezett gyűjtés során is látható módon fejezték ki együttérzésüket az érintettekkel a gyulafehérvári főegyházmegye katolikusai. Összesen 130.959 lej gyűlt össze az árvízkárosultak javára.
A gyűjtés során befolyt összeget a Jászvásári Caritas rendelkezésére bocsátjuk, akik a többi egyházmegyében begyűlt adományokkal együtt komplex helyreállítási programot dolgoztak ki. Az időközben elvégzett szociális ankétok alapján legalább 700 család számára nyújt anyagi segítséget a Caritas Buruienesti, Rotunda, Rachiteni, Tamaseni, Adjudeni és Schineni településeken. Olyan családokról van szó, akiknek a házát teljesen vagy részben tönkretette az árvíz. Mivel az állam felvállalta a romba dőlt házak újjáépítését, a Caritas a berendezéshez szükséges javak (kályhák, gáztűzhelyek, háztartási cikkek) megvásárlásában nyújt segítséget. Emellett 500 család számára vetőmagokat, műtrágyát és kerti szerszámokat adományoz a Caritas földjeik megművelésére. A karácsonyi ünnepek előtt pedig kiadós élelmiszercsomagot kapnak a programban résztvevő családok.
Ezúton is köszönjük mindazoknak, akik adományaikkal érezhető módon is kifejezték szolidaritásukat embertársaikkal. Isten fizesse!
 
dr. Márton András
Caritas-igazgató