Példamutató tejfeldolgozás egy biogazdaságban

Január 25-26. között tejfeldolgozó képzésen vehettek részt a gyergyói gazdák a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés szervezésében.

A többnyire gyakorlati képzésen Lavinia Schuster szászmuzsnai biogazda, elismert szakember mutatta be, hogyan kell jó sajtot, túrót és egyéb, tejből készült finomságokat készíteni. Mint elmondta Németországból költöztek haza és két tehenet vásároltak, azoknak a tejéből kezdték el készíteni házias termékeiket. Jelenleg hét tehenet tartanak és nem is szeretnének nagyobbra nőni, mivel ezzel pontosan beilleszkednek a hagyományos környezetbe és elérték céljaikat: az egészséges táplálkozást illetően saját igényeiket kielégíti, a fölösleget meg el tudják adni. Családjával szeretnének példát mutatni minél több gazdálkodóknak, hogy itt is lehet élni szépen, jó dolgokat alkotni.

A 29 résztvevő sok újat tanulhatott a 8 órás tejfeldolgozó képzés során. A gyakorlati bemutatót hasznosnak tartották, ezek után pedig otthon is bármikor kipróbálhatják a tanultakat és minőségi termékeket tudnak előállítani. A házias ízek, biotermékek egyre népszerűbbek lesznek a fogyasztók között, ami jó hír a kistermelőknek, hiszen számukra ez egy megélhetési formát jelent.

Ez az alkalom is részét képezte annak a folyamatnak, amelyet a Caritas indított el a különféle képzések területén azzal a céllal, hogy a mai vidéki léthez oly szükséges tudást és szakismereteket átadják egy jobb élet megteremtése érdekében. A folytatásban gyümölcs-, gyógynövény és húsfeldolgozási elméleti és gyakorlati bemutatók következnek, aminek során a konzerválási technikákat is megtanulhatják a résztvevő gazdák.

A feldolgozó szakképzés megvalósulását a Pro Educatione Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat is támogatta.

(Gyergyó Tv, Madaras Gizella Aliz)