Péter György: egy-egy lépés kérdéses lehet, de az irány jó

A magyar állam alapításának ünnepén elismerésben részesült több, Magyarország határán belül és kívül tevékenykedő személyiség. Összesen hetvenötön vehették át augusztus 16-án a magyar állami kitüntetést. A Gyulafehérvári Caritas szakápolója, szociomedikális ágazatának igazgatója Péter György Miniszteri Elismerő Oklevelében részesült kiemelkedő és példamutató munkája nagyrabecsüléseként.

Az eseményről a romkat.ro adott hírt, Péter György pedig kérésünkre az „abszolút meglepetésről”, az erőforrásról is szólt.

Bevallotta, nincs tudomása arról, hogyan választják ki az elismerésre érdemesnek tartott személyeket, őt július végén hívták telefonon az Emberi Erőforrások Minisztériumától, Kásler Miklós miniszter megbízásából, hogy küldjön szakmai önéletrajzot. „Indoklásként pusztán annyit mondott a megbízott, hogy a miniszter úr szeretné értékelni az eddigi tevékenységemet. Elküldtem a kért dokumentumot, aztán csend volt múlt szerdáig, amikor levélben értesítettek: a Pesti Vigadóba várnak pénteken díjazottként. Fogalmam sincs, ki javasolt, hogy kerültem a figyelem középpontjába. Abszolút meglepetés volt az egész.”

Péter György valószínűnek tartja, hogy a díjazásában az is nyomott a latban, hogy Ferenc pápa csíksomlyói látogatásakor a Jakab Antal Tanulmányi Ház igazgatójaként csapatával a házigazda szerepét vállalta, ám az elismerésben szakápolói munkája is szerepel. A Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazatának igazgatója, aki ugyanakkor az European Kinaesthetics Association vezetőségi tagja is 2000-től tevékenykedik a szeretetszolgálatnál, különböző képzéseken és külföldön szerzett tudását itthon kívánta kamatoztatni közgazdászként, kinaesthetics-képzőként, szakápolóként.

A magyar állami kitüntetést is itthon, a zetelaki gátnál ünnepelte meg augusztus 20-án, az államalapítás évfordulóján, megjegyezve: a Caritasnál sokan megérdemelnék azt az oklevelet, amit az ő nevére állítottak ki. Az „abszolút meglepetést”, mint mondja, erőforrásnak tekinti, mely további munkájához ad megerősítést: „Ez a tevékenység, mindazok mellett, hogy kívülről nagyon szépnek tűnik, sok fejfájással jár. Időnként kerülünk olyan helyzetbe, hogy tevékenységeket kell csökkenteni, munkatársaktól kell megválni, és ilyenkor az ember felteszi magának a kérdést, hogy helyes úton jár-e? Az ilyen elismerés ad megerősítést, hogy bár egyes lépéseket lehetett volna másként is tenni, de az irány jó, amit teszünk, az hasznos a közösségnek.”

Szívből örülünk és gratulálunk nekik!

Balázs Katalin