Pető program idén másodszorra!

A magyarországi Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Gyulafehérvári Caritas 2017. november 27 – december 15. között újra megszervezi a három hetes fejlesztő foglalkozást Csíkszeredában gyermekek és felnőttek részére.

A Pető módszer lényege a konduktív pedagógia, ami azokkal a központi idegrendszeri sérültekkel foglalkozik, akiket születés előtt, alatt, vagy a későbbi gyermek- illetve felnőttkorban ért károsodás. Magába foglalja a mozgás, a beszéd, az értelem fejlesztését, az önellátás tanítását, valamint a szociális képességek fejlesztését összetett, aktív részvételt igénylő munkát. A hungarikumnak minősített módszer alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodás ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, amelyek a tanulási – tanítási folyamat vezérlésével mozgósíthatóak.

Már megszokott módon a három hetes program első napján (november 27- én) mozgásállapot-felmérő vizsgálatot szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Olyan gyerekeket várnak, akik központi idegrendszeri eredetű, vagy gerincvelői eredetű sérülés következtében mozgáskárosodás alakult ki náluk, illetve olyan felnőtteket, akik Parkinson kórban, Szklerózis multiplexben, paraplégiában szenvednek, agyvérzés (stroke), baleset, daganat, mérgezés, agyvelőgyulladás vagy más koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk. A vizsgálat célja felmérni a jelentkezők állapotát és meghatározni, hogy a Pető módszerrel fejleszthetőek-e.

A mozgásállapot-felmérő vizsgálatot követően november 28-án szervezik meg a program hivatalos megnyitóját, ahova minden, a program iránt érdeklődőt szeretettel várnak!

Érdeklődni, a szűrésre jelentkezni hétköznapokon 8-16 óra között lehet a 0735-735.161-es telefonszámon 2017. november 19-ig. A helyek száma korlátozott!