Piciny csodák karácsonya

Piciny csodák karácsonya

Minden gyerek egy piciny csoda, így a várakozásuk és izgatottságuk az ünnep közeledtével szintén az. December 21-én az erdőszentgyörgyi nappali központhoz tartozó gyerekekkel egy kis meghitt karácsonyi délutánt tartottunk.

Ez az év más volt, mint a többi, így a karácsonyra való készülődésünk is más volt. Napokkal, hetekkel előre már készültünk rá a gyerekekkel. Együtt készítettünk díszeket a karácsonyfára, amit közösen is aggattunk fel rá.

A gyerekek nagyon élvezték a készülődést, örömmel barkácsolták össze a különböző díszeket, amikből nem csak a fa dekorálására jutott, hanem a terembe is. A karácsonyi zenék megadták a hangulatot és egymásnak segítve, kicsitől a nagyig, mindenki alkotott valamit.

A németországi önkéntesünkkel együtt szerveztük meg és bonyolítottuk le az ünnepi alkalmat. Meghallgattuk A négy gyertya történetét (avagy: Az adventi gyertyák meséjét), jókívánságokat adtunk át egymásnak és beszéltünk az ünnepről, ki hogyan éli meg és mit jelent számára. Jó volt látni, hogy mennyire jelen voltak lelkileg is, nagy érdeklődéssel figyeltek egymásra, meghallgatták társaikat.

A nagyobb gyerekek verseket olvastak fel a kicsiknek, ezzel is megadva az ünnep hangulatát. Mielőtt pedig az ajándékok kiosztására került volna a sor, egy korábbi német önkéntesünk üzenetét játszottuk le nekik. A rövid videóban magyar nyelven felköszöntötte őket, karácsonyi és újévi kívánságokat mondva. A nagyobb gyerekek felismerték őt, és egyből mosolyt csalt az arcukra. Miután megnéztük a videót, készítettünk neki válaszként mi is egyet.

Következett a várva várt pillanat: a csomagok kiosztása. Most kiderül: ki volt ügyes gyerek idén is? A kíváncsiság, az izgatottság már ott ült mindenki arcán. A fa alatti csomagok mind-mind névre szólóan voltak felcímkézve, talán ettől is volt olyan érdekes és személyes számukra.

A bontogatás pillanata rengeteg mosolyt, meghatottságot és igazi örömöt hozott. A gyerekek arca mindent elárult.

Ahány család, annyi fajta ünneplés, várakozás van jelen az otthonokban, amely főleg a gyerekekre van a legnagyobb hatással. Mindenki másképp éli meg ezt az időszakot, különböző érzések társaságában. Vannak gyerekek, akik drága játékokkal játszanak, de olyanok is, akik csak azok dobozaival.

Lehet örülni felhőtlenül az apró dolgoknak is? A válasz: igen, lehet!

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy szebbé tegyük a gyerekek karácsonyát!

Krisán Emőke

Megvalósult a Gedeon Richter Romania és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Köszönjük!