Programajánló, hogy ismerkedjünk

Folytatódnak a nyílt esték,  izgalmas témákkal Csíkszeredában hétfőnként, Székelyudvarhelyen keddenként, Gyergyószentmiklóson pedig szerdánként 17 órától várjuk szeretettel az érdeklődőket.

Csíkszeredában a második előadásunk meghívottja Geréd Enikő, az alcsíki otthoni beteggondozó szolgálat csapatvezetője. Geréd Enikő 2007 óta szervezetünk munkatársa, és a csapatvezetői megbízása előtt évekig terepen dolgozott az idősekkel, betegekkel. A beszélgetés során arról fog mesélni, hogy mit jelent az otthoni beteggondozó szolgálat, mi a teendő, ha valakit otthon kell ápolnunk, hogyan tudjuk a lehető legjobbá tenni az ápolt családtag mindennapjait úgy, hogy a gondozás minket se terheljen le teljesen. Ha valaki ápolásra szorul egy családban, az általában felborítja az adott család hétköznapjait, napi rutinját, és teljes átszervezést igényel. A beszélgetés során megpróbálunk abban segítséget nyújtani, hogy ezt hogyan tudjuk a legjobban megszervezni, megélni.

Gyergyószentmiklóson Keresztes Edit és Bartis Réka fog szintén az otthoni beteggondozásról mesélni. Keresztes Edit a gyergyó otthoni gondozó csapat vezetője, 10 éve szervezetünk munkatársa. Bartis Réka az otthoni gondozásban dolgozó szociális munkások vezetője, 6 éve munkatársunk. Mindketten évekig dolgoztak terepen, közvetlen kapcsolatban az időseinkkel. A beszélgetés során arról fognak mesélni, hogy mit is jelent az otthoni beteggondozó szolgálat, mi a teendő, ha valakit otthon kell ápolnunk, hogyan tudjuk a lehető legjobbá tenni az ápolt családtag mindennapjait úgy, hogy a gondozás minket se terheljen le teljesen. Ha valaki ápolásra szorul egy családban, az általában felborítja az adott család hétköznapjait, napi rutinját, és teljes átszervezést igényel. A beszélgetés során megpróbálunk abban segítséget nyújtani, hogy ezt hogyan tudjuk a legjobban megszervezni, megélni.

Székelyudvarhelyen Demeter Zsuzsa a Sokszínű Caritas eheti meghívottja. Zsuzsa a fogyatékkal élők tanácsadó irodájának vezetője, és a Caritas színeiben immár 7 éve elkötelezetten dolgozik gyógypedagógusként azért, hogy a fogyatékkal élőket és hozzátartozóikat a teljesebb élet megéléséhez segítse. Előadásában arról fog mesélni, hogy mit jelent egy fogyatékkal élő személy a családban, a közösségben, az életterünkben, és hogyan viszonyuljunk hozzájuk úgy, hogy ne nehézségként, hanem lehetőségként tekintsünk a fogyatékosságra.