Az egészség a családban kezdődik: Megelőzés és egészségfejlesztés bizonytalan körülmények között élő családok számára Európában

Erasmus+ projekt
Tartalom és célok:

A társadalmilag hátrányos helyzetű és többszörös terhet viselő családok egészségi szempontból is hátrányos helyzetben vannak. A projektünkben részt vevő hét partnerszervezet Németországból, Romániából, Litvániából, Ausztriából, Olaszországból és az Egyesült Királyságból származik.

Napi tanácsadásuk és segítségnyújtásuk során megállapították, hogy ezekben a családokban különösen a gyermekek és serdülők vannak kitéve az egészségügyi kockázatok széles körének. Tanulmányok kimutatták, hogy a szegénység hatással van a gyermekek és a serdülők egészségére. Ennek a szegénységnek a hatásaként nagyobb volt a fogszuvasodás, a túlsúly, a balesetek, a cukorbetegség és a koordinációs zavarok előfordulása.

A társadalmilag hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek körében a korai szűrések és oltások is ritkábban fordulnak elő. Az általános iskolába lépés előtti egészségügyi vizsgálatok a bruttó-motorikus koordináció és beszédzavarok aránytalan előfordulását, valamint a korai beavatkozás iránti megnövekedett igényt tárták fel. Bonyolultabbá teszi a helyzetet az a tény, hogy ezt a bizonyos társadalmi csoportot – amelynek nyilvánvalóan a legnagyobb szüksége van az egészség előmozdítását célzó megelőző intézkedésekre – az ilyen intézkedések is alig érik el.

Az érintett projektpartnerek számára mindeddig nem volt központi cselekvési terület a hátrányos helyzetű családok megelőző egészségügyi ellátása és egészségfejlesztése. Az európai együttműködés keretében azonban központi jelentőséget kívánunk szentelni ennek a témának napi oktatási és tanácsadási tevékenységünk során. Egyrészt arra törekszünk, hogy kölcsönhatásba lépjünk a többi érdekelt féllel azzal kapcsolatban, hogy milyen fontos a megelőző egészségügyi ellátás és az egészségfejlesztés az európai kontextusban, ezáltal közös tudásalapot teremtve, másrészt megismerkedünk a részt vevő tagállamok bevált gyakorlataival. Ebből a célból a kétéves projektidőszakban összesen hat 2,5 napos transznacionális projekttalálkozóra kerül sor.

A projektpartnerek közül körülbelül 20 szakember vesz részt ezeken a találkozókon. Annak érdekében, hogy európai együttműködésünket helyi szinten is eredményessé tegyük, konkrét tanácsadási és oktatási szolgáltatások helyi tesztelését is szeretnénk kezdeményezni és megvalósítani a hátrányos helyzetű és szegény szülők egészségével kapcsolatban. A szülőkkel való együttműködés hozzájárul a családjukban élő gyermekek és serdülők egészségügyi tudatosságának, egészségi magatartásának és állapotának javításához. E tekintetben „környezeti megközelítést” alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a szülők számára kezdeményezett tanácsadási és oktatási ajánlatokat például napköziben, tanácsadó központban vagy városi lakónegyedben teszteljük.

A családi perspektíva a projektmunka lényeges elemét képezi. Projektünk keretében körülbelül 350-400 családnak nyújtunk egészségügyi tanácsadást, elsősorban egyéni, de csoportos konzultációk formájában is. Projektmunkáinkkal kifejezetten arra törekszünk, hogy az Európai Unió új és központi stratégiai koncepciójaként politikai szinten előmozdítsuk a Szociális Jogok Európai Pillérének végrehajtását. Különösen az 11. szakasz (Gyermekgondozás és a gyermekek támogatása) és a 16. szakasz (Egészségügy) esetében szeretnénk biztosítani, hogy a pillér gyakorlati hatással legyen az EU polgáraira is.

A projekt időszaka: 2020. november 1.–2023. augusztus 31.

További részletek: www.health-in-families.eu

Partnerszervezetek:

  • Caritas Association for the Diocese of Cologne, Germany (Coordination)
  • Asociatia „Caritas – Asistenta Sociala“ Filiala Organizatiei Caritas Alba Iulia; Romania
  • Association of Lithuanian Children´s day care centres, Kaunas, Lithuania
  • Westsmethwick Enterprise, UK
  • Fondazione Diocesana Caritas Trieste Onlus, Italy
  • Caritas Association for the Diocese of Linz, Austria
  • Ministry of Employment, Health and Social Affairs NRW, Düsseldorf, Germany