Az idősgondozás zökkenőmentesítése Erdélyben és Moldova Köztársaságban a világjárvány idején

Bár a koronavírus hirtelen és szinte egyszerre terítette le az egész világot, a betegség megelőzése és kezelése mellett nagyon sokan gondolkodnak az okozott negatív hatások enyhítésén is. Egy ilyen nagyszerű ötlet eredményeképp jött létre a Gyulafehérvári Caritas és a Moldova köztársaságbeli CasMed közös projektje.

A 2020. május 1. és július 31. közötti időszakban a Black See Trust részfinanszírozásával sikerült biztosítani, hogy a COVID-19 járvány idején is a megszokott módon minden rászorulót a szükséges ellátásban részesíthessünk. Ez különösen a kormány jelenlegi intézkedéseinek idején bír nagy jelentőséggel, amikor is a kórházak számottevő kapacitásokat szabadítottak fel, hogy a fertőzötteket fogadni tudják. Sajnos így olyan személyeket is kénytelen ellátni a Caritas otthoni beteggondozó szolgálata, akiknek normális esetben egészségügyi intézményben lenne a helyük.

Munkatársaink hatalmas önfeláldozással igyekeznek helytállni ebben a kritikus időszakban, ugyanakkor a személyzeti igénybevétel mellett a védőeszközök iránti szükség is megnövekedett. A Black See Trust részfinanszírozásának köszönhetően a projekt bizonyos személyzeti és üzemanyagköltségek mellett négyezer egészségügyi maszk és közel százezer pár gumikesztyű megvásárlását fedezte.

Az együttműködés talán egyik legfontosabb megvalósítása egy információs vonal létrehozása, mely segít megválaszolni a járvánnyal kapcsolatos kérdéseket, ugyanakkor gátolja a vírussal kapcsolatos téves képzetek terjedését. A 0799-118.811-es telefonszámra hétköznapokon 8 és 16 óra között várjuk az érdeklődők hívásait, akik ugyanitt szervezetünk szolgáltatásairól is tudakozódhatnak.