A Jakab Antal Ház kül- és beltéri felújítása

A Magyar Közlönyben megjelent 1392/2017. (VI. 27.) számú kormányhatározat szerint a magyar kormány a Bethlen Gábor Alap közreműködésével 494 millió forint támogatást nyújt a 2017-es központi költségvetésből a Gyulafehérvári Caritas segélyszervezet programjának, célkitűzéseinek és beruházásainak megvalósításához. A kormányzat által jóváhagyott összeg a két beruházási projekt költségvetési szükséglete: a csíksomlyói Jakab Antal Ház kül- és beltéri felújítására 159 millió forintot, míg a marosvásárhelyi új szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központ számára 335 millió forintot hagyott jóvá.

A csíksomlyói Jakab Antal Ház

Az 1989-es romániai változásokat követően az erdélyi katolikus közösség számára is szükségessé vált a lelki-szellemi megújulást szolgáló intézményes feltételek megteremtése. Így külföldi támogatások révén felépült, és 1996. szeptember 17-én megnyitotta kapuit a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház, amely azóta számos országos és nemzetközi konferencia, kulturális rendezvény és lelki program színhelyéül szolgált.

A Ház működtetését 2016-tól a Gyulafehérvári Caritas vette át, és elkezdte felújítani, korszerűsíteni azzal a céllal, hogy minél több zarándokprogramot, lelkigyakorlatot, rangos és tartalmas képzést és rendezvényt tegyen hozzáférhetővé az erdélyi emberek számára civilizált, barátságos és megfizethető körülmények között. A Ház felújítását Magyarország Kormánya jelentős összeggel támogatta.

Jakab Antal Ház, Csíksomlyó

A Magyar Kormány támogatása

A román állami költségvetési források csökkenése, illetve sorozatos megvonások következtében 2016 júniusában a szervezet vezetői konkrét támogatási kéréssel keresték meg a magyar kormányt. A magyar államnak viszont nem állt módjában más országbeli szociális szolgáltatások fenntartási és működési költségeinek a finanszírozása, ezért a szeretetszolgálat ajánlására kiválasztott két nagyobb horderejű, a Caritas szociális és közösségépítő tevékenysége szempontjából meghatározó projektet. Így került támogatásra a Jakab Antal Ház felújítása, korszerűsítése, hogy küldetéséhez továbra is hű maradhasson. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével 159 millió forint érkezett a szükséges beavatkozások elvégzésére.

A 2017 augusztusától 2019 júniusáig tartó munkálatok során megújultak a Ház belső terei, így a hotelszobák a hozzájuk tartozó fürdőszobákkal, a folyosók, lépcsőházak, tárgyaló- és konferenciatermek, illetve a hotel konyhája is. Kicserélték a nyílászárókat és új színt kapott az épület külső vakolata, ezáltal ma már megjelenésében is melegebb hangulatot sugároz a Jakab Antal Ház.

Kapcsolódó:
További fényképek >>>
A magyar kormány támogatja a Caritas két projektjét, 2020. június 29. >>>
Felújították a Jakab Antal Házat, Romkat.ro 2019. július 18. >>> Magyar Kurír 2019. július 19.>>>

 

No photo description available.