Fedezd fel a világodat!

A Gyulafehérvári Caritas három külföldi partner szervezettel közösen a tavalyi évben indította útjára a „Fedezd fel a világodat” elnevezésű Erasmus+ projektet.

A projekt 2018. júliusáig tart, partnereink: a Radio B138 (Ausztria) oktatási célokat szolgáló rádióként rengeteg tapasztalattal rendelkezik a médiapedagógia terén, az SPES GmbH (Ausztria) felnőttképzési intézmény, amely már több mint 30 éve elkötelezte magát a helyi közösségek és a régió fejlődése, valamint a helyi lakosság életminőségének javítása mellett és a Jugendbildungsstätte Waldmünche – ifjúsági képzési központ a németországi Waldmünchenből.

A „Fedezd fel a világodat” nevű projekt célja, hogy a fiatalok megismerhessék a térségükben rejlő lehetőségeket és megoszthassák az információt más európai régiók fiataljaival.

A vidéken és kisvárosi környezetben élő fiatalok számára gyakori döntés, hogy továbbtanulás és  munkalehetőség céljából elköltöznek nagyobb városokba, majd nem térnek vissza, vagy ha igen, akkor is nagyon kis létszámban.

Gyakran számos és sokrétű lehetőség áll rendelkezésre vidéken is, amelyek újdonságot jelentenek a fiatalok számára, vagy amelyekről egyáltalán nincs tudomásuk.

A fiatalok kevés ösztönzést és alkalmat kapnak arra, hogy ezekkel a lehetőségekkel szisztematikusan foglalkozzanak vagy, hogy összehasonlíthassák más európai térségekkel, ill. a más térségből származó fiatalok élethelyzetével lehetőségeiket, és egy európai kontextusba helyezzék.

Első körben Hargita megye három nagyobb településének régiójából: gyergyói, udvarhelyi és csíki régióból választottunk ki fiatalokat, akiket kisebb csoportokban, műhelymunka formájában a saját régiójuk kapcsán kérdeztünk különböző területekről, mint pl.: szülőföld és identitás, demokratikus szerepvállalás, munkalehetőségek, gazdaság, szabadidő, kultúra, táj és környezet.

Megkérdeztünk több helyi ifjúsággal kapcsolatban álló szakembert és szervezetet is, hogyan látják ők a fiatalok lehetőségeit.

Második körben ezek az eredmények feldolgozásra kerültek a projektben résztvevő külföldi partner szervezetek által, ahol más európai régiók fiataljait is hasonló mód felmérték.

Ezután az következik, hogy fiatalokat hívunk meg arra, hogy a szemináriumi tartalmat leteszteljék és saját tapasztalataikkal bővítsék. A szemináriumok lényege, hogy a fiatalok figyelmét saját régiójuk lehetőségeik felé irányítsa, hogy jobban megismerjék azt, és a más régiókban élő fiatalokkal kapcsolatba kerülve elkészítsenek róla egy szociális, földrajzi és kulturális térképet.

A projekt további célja, hogy a pertnerekkel együtt kidolgozásra kerüljön egy közös módszer-gyűjtemény, amelynek segítségével az iskolai és iskolán kívüli képzésekben részt vevő munkatársak, pedagógusok képessé váljanak a közösségükben élő fiatalok aktivizálására, támogatására.

Már a kezdetektől azt vártuk az ifjúsági vezetőktől és a fiataloktól, hogy a „saját világukat” európai kontextusban fedezzék fel, dolgozzák fel, és mutassák be. Azt a tudatot, miszerint egy térség és egy egységes Európa aktív polgárai lehetnek, erősíteni kell a fiatalokban. A „Fedezd fel a világodat” nevű program lehetőséget, módot és keretet biztosít arra, hogy a saját világukból egy részletet megmutassanak, és más „világokat” is megismerjenek.

A végleges módszergyűjtemény itt tölthető le magyar, román, illetve angol nyelven.

Partnereink: