Herzdenken – gondolkodjunk a szívünkkel!

Miért jött létre a Herzdenken projekt?
Sok ember Európában egyre hosszabb ideig él, ezáltal kitolódott a népesség várható élettartama. A múltban ez nem így volt, sokan fiatalabban meghaltak, nem értek meg olyan időskort, mint ma.
A fogyatékossággal élők élettartama is hosszabb ma, ami számos ország számára kihívást jelent. A kihívás ott rejlik, hogy sok idős, fogyatékossággal élő embernek ápolásra és gondozásra van szüksége. Sok gondozási intézmény vagy idősotthon nincs azonban a fogyatékossággal élő emberek ápolására és gondozására felkészülve: nem tudják, pontosan milyen ellátást és támogatást igényelnek a fogyatékossággal élők.

E problémára jön válaszul az alábbi kezdeményezés, mely a fogyatékossággal élő emberek ápolására és gondozására irányul, és elsősorban a gondozók felkészítését tűzte ki célul. Ez a projekt a Herzdenken.

Miről szól a Herzdenken?
A két éves projekt 2017. októberében kezdődött, és 2019. szeptemberében ér véget. Ez idő alatt rengeteg információ összegyűjthető arról, milyen szükségleteik vannak a fogyatékossággal élő időseknek, vagy hogyan foglalkozzanak a velük gondozók. Például: Milyen ellátást kell biztosítani a fogyatékossággal élő idős emberek számára? Mi a teendő, amikor a fogyatékossággal élők memóriazavarral küzdenek?

E projekthez külön modell készült maietikus ápolási és gondozási modell megnevezéssel, amely a fogyatékossággal élő idős emberek igényeit foglalja magába és célja a mindennapi életük könnyebbé tétele. A négy partnerszervezet mindegyike fogyatékossággal élők számára létrehozott intézmény, és Ausztriából, Németországból, Lengyelországból, valamint Romániából származnak.
A projekt során az összes partnerszervezet gondozóinak véleményét kikérdezzük, ezt követően 40 személy – munkatársak és fogyatékossággal élő emberek  egyaránt – 6 napos képzésen vesz részt. A kutatás eredményeit egy kézikönyvbe foglaljuk össze.

Hogyan zárul a projekt?
A projekt végén a temérdek összegyűjtött információt és adatot egy kézikönyvbe foglaljuk össze, mely a kognitív fogyatékossággal élő időskorúak kezeléséről szól.
A mindennapi gondozásról kidolgozott speciális tanterv (pedagógiai intézkedés) a pedagógiai munkatársak részére lehetővé teszi a tudás átadását a projekt keretein kívül is.