MOL Románia támogatta otthoni beteggondozás

 

A MOL Románia állandó partnere a Gyulafehérvári Caritasnak, ezúttal a járványügyi helyzetre való tekintettel támogatja az otthoni beteggondozó szolgálatot.

 

 

A világjárvány felborította a régi rendet. Korábban a főegyházmegye számos települését bejáró lángoló keresztes autókról azt tudták az emberek, hogy ők azok, akik a fájdalomcsillapítót, a vigasztalót hozzák házhoz. Manapság vannak, akik idegenben dolgozva attól tartanak, hogy otthon maradt édesanyjuk megfertőződhet, ha bárki is meglátogatja. De sokan már nem tudják ellátni magukat segítség nélkül. És igénylik a segítséget azok is, akik a vírus okozta tünetekkel küzdenek, injekcióra szorulnak. Az asszisztensek száma kevesebb, mint szükséges lenne, sokan közülük is megbetegedtek, így sűrűn veszik igénybe azokat, akikről a kis településeken tudják: szoktak segíteni. Ilyenkor a segítő dönt, és akkor lesz nyugodtabb az éjszakája, ha a félelmet kapun kívül tudja hagyni, ha belépve a házba a bajban lévőt és nem a koronát látja.

Az egészségügyi rendszer működése átalakult, amióta eljutott hozzánk a járványt. A kórházi intézményekben van, ahol csak vírusosokat fogadnak, éppen ezért nem tudják a más beteget úgy ellátni, mint eddig. Főleg a krónikus betegeket nem tudják fogadni, a családorvosok és természetesen az otthoni beteggondozás felé irányítják őket –  mondja Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazatának igazgatója.

Már a járványhelyzet elején felismertük, hogy megnő a beteggondozás szerepe, mint az alapellátó rendszer része, amely ilyen körülmények között is tud működni. A megnövekvő igény megnövekvő költéségeit olyan partnereink révén sikerült fedezni, mint a MOL Románia is.

A felnőttképzési központunk sokféle akkreditált képzést szervez rendszeresen, így kórházi segédápolók, óvodai dadák, felnőtteket képző képzők szereztek itt már oklevelet, de ide iratkoznak be azon fiatalok is, akik pályaválasztás terén csak annyit éreztek a lelkükben, hogy a segítségnyújtás válhat hivatásukká. A személyi gondozók számára kétféle képzés is van: az alap- és továbbképzés, utóbbinak az elvégzése törvény által kötelezett, feltétele annak, hogy személyi gondozó munkakörben fizetett alkalmazottai legyenek a helyi önkormányzatoknak.

A gondozóknak, hozzátartozóknak nehéz elszakadni otthonról, mert súlyosan beteg, fogyatékos embert hagy otthon akkor, amikor tanulni indul. Ezért, karöltve a helyi önkormányzatokkal igyekszünk a településeken megtartani ezeket a képzéseket, és hogy kisebb anyagi megterhelés háruljon a gondozókra a kiadásokba bepótol a MOL Románia is.

Kapcsolódó cikkek:

Az idősek nem hibásak (cikkünk a honlapon és a Hargita Népe napilapban, 2020.12.02) >>>
Egyet a legkisebbek közül >>>
Interjú Madarász Tündével a személyi gondozásról >>>