MOL Románia támogatta projektek

A MOL Romániával partnerségben olyan családokhoz kopogunk be és nyújtunk segítséget, ahol speciális szükségletekkel rendelkező gyerekeket, fiatalokat gondoznak otthon és szükség van a szakmai támogatásra.

2018-ban a MOL Románia segítségével visszatértünk a családok otthonába és a jelenlegi ellátórendszerben található rést próbáltuk részben betölteni. A speciális szükségletű gyerekekkel rendelkező családoknak az állam biztosít egy személyi gondozót. Ezen kívül más segítség nem jár nekik, mivel az állam úgy gondolja, ezzel mindent megoldott.
A Gyulafehérvári Caritas és a MOL Románia ezeknek a családoknak próbált segítséget nyújtani szakemberekkel és egyéb segédeszközökkel, segédanyagokkal, képzésekkel, tanácsadással a szülőknek. Így tudtunk ebben az évben eljutni és segíteni 56 olyan családnak, ahol speciális szükségletekkel rendelkező gyerek vagy fiatal él.

Ahol a segítségre folyamatosan szükség van

A több mint félszáz ellátott közül érdemes kiemelni az oroszhegyi négytagú Kovács család második gyermekeként született Kinga Katalin esetét. A most 24 éves fiatal lány születése óta inkontinens, nem beszél és az alapvető szükségletei kielégítésére sem képes. A házban tud járni és egyedül édesanyjával képes kommunikálni. Mivel bátyja már elhagyta a családi fészket, és Kinga csak az édesanyjával tudja megértetni magát, így a gondozása is többnyire rá hárul, aki folyamatosan mellette van.

A romániai rendszerben a Hargita megyei besorolás szerint a lány az első fokú, súlyosan sérült kategóriába tartozik.
Annak ellenére, hogy a család kielégítő körülmények között él, az ellátásához szükséges feltételek megteremtésében segítségre van szükségük. Kinga a Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozó Szolgálatának immár harmadik éve ellátottja.  A MOL Románia támogatásának köszönhetően kolléganőnk minden egyes nap felkeresi a Kovács családot, és segít az alapápolás elvégzésében, ezzel is részlegesen tehermentesítve Kinga édesanyját áldozatos munkájában.

Alapellátás ott, ahol nem telne rá

A berecki Bokor család nyolcadik gyermekeként világra jött István példája jól mutatja, hogy a MOL Románia és a Caritas együttműködése szociális szempontból mekkora jelentőséggel bír. István 1997. december 17-én született, ezt követően nem sokkal Down-kórral diagnosztizálták, melyet egy genetikai rendellenesség okoz, a 21-es kromoszómapár hibás osztódásának következtében alakul ki. Vezető tünetei a több szervrendszert érintő anatómiai rendellenességek és a változó súlyosságú értelmi fogyatékosság.
István betegsége következtében nem tud beszélni és egyedül étkezni sem. Édesanyja, Mária, kizárólag pépesített étellel tudja táplálni. Nyugdíjba vonulásáig ő egyben gyermeke személyi gondozója is volt, viszont az utóbbi időben több segítségre szorul az alapellátást figyelembe véve. Az inzulinfüggő cukorbetegsége és szívproblémái változó egészségügyi állapotot eredményeznek Máriánál, így hatalmas segítséget jelent mindkettejük számára a Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozó Szolgálatának tevékenysége.
A szerény körülmények között élő anya és fia kétszobás háza nem rendelkezik sem vezetékes vízzel, sem fürdőszobával. Lakásukat télen fával fűtik. Az édesanya nyugdíjából és az állam által biztosított segélyből próbálják kihúzni egyik hónaptól a másikig. A MOL Románia támogatásának köszönhetően munkatársaink biztosítani tudják István számára az alapápolást, így Máriának már nem kell fáradoznia fia fürdetésével és pelenkázásával.