MOL Románia támogatta projektek

MOL Romániával partnerségben mozgáskompetencia fejlesztőtevékenységeket nyújtunk olyan személyeknek, akik nem tudnak otthonukból, betegségükből kifolyólag kimozdulni, vagy nincs anyagi lehetőségük megfizetni ezeket a szolgáltatásokat.

2017-ben a támogatást a székelyudvarhelyi Szent Lukács Központban fekvő páciensek ápolási költségeinek kiegészítésére, valamint ugyanitt Kinaesthetics szemléletű mozgáskompetencia fejlesztésre fordítja a szervezet.

A Szent Lukács Központ az egyéni kompetenciák támogatásával teszi lehetővé az önálló élet teljes vagy részleges megőrzését az ellátottak számára. A 26 férőhelyes létesítmény szolgáltatásai közé egészségügyi ellátást, alapápolást, szakápolást, szociális gondozást, a páciensek egészségügyi állapotának folyamatos felügyeletét és a mozgáskompetencia fejlesztését sorolhatjuk, melyek szakápolók, beteggondozók, szociális munkások és Kinaesthetics trénerek munkája által valósulnak meg.

További információk: http://www.caritas-ab.ro/hu/szolgaltatas/szent-lukács-központ-székelyudvarhely

Mozgáskompetencia fejlesztés

Kinaesthetics tréner, mozgáskompetencia fejlesztő szakember kollégáink 45 esettel találkoztak, amelyeket a MOL-­tól kapott támogatási programba tudtak besorolni. Minden esetben személyre szabottan, a meglévő mozgásból kiindulva, újabb mozgáslehetőségeket kutatva haladtak lépésről lépésre előre. A Kinaesthetics alapelveinek segítségével próbálták fokozatosan újraépíteni mindennapi önellátási cselekvésekhez kapcsolódó kompetenciákat, hiszen volt ki balesetből vált mozgásképtelenné, volt ki betegség következtében, de minden esetben megtalálták azt a lehetőséget, amiből el tudjanak indulni a gyógyulás útján.

Minden gondozottunknál vannak változások. Azáltal, hogy rávezették őket, hogyan tudnak például felülni az ágyban, és hogyan tudják a sérült végtagjaikat is fokozatosan bevetni a mozgásfolyamatokba, tanúi lehettek annak, ahogyan a betegek napról-­napra aktívabbá, lelkesebbé, bizakodóbbá váltak. Sok helyen a több hónapos kitartó szakmai munka, az odafigyelés, a remény és a gyógyulni akarás meghozta a várt eredményeket, hiszen elmondhatjuk,hogy betegeinknek sikerült részben vagy teljesen visszakapcsolódniuk az aktív családi életükbe.

Lakhatási körülmények javítása 2014-ben

A beteggondozásban dolgozó ápolóknak nem okozott nehézséget, hogy ilyen eseteket találjanak, hiszen mindennap találkoznak nagyon nehéz sorban élő emberekkel. Több helyen is szabadidejükből áldozva vágtak neki gyors felújítási munkáknak, szobák szigetelésének, mozgáskorlátozott gyerek számára fürdőszobát készíteni, meszelni, új bútorokat, ágyakat, matracokat szerezni. Igyekezetükben több támogatóra is találtak. Jó érzéssel töltötte el őket, hogy nincsenek egyedül. Több jó szándékú emberrel kerültek kapcsolatba, volt ki favágó szerszámját ajánlotta fel, kétkezi munkáját, építkezési anyagot, és sorolhatnánk mi mindent, ami jól jött a MOL-­tól kapott támogatás mellé. Bemozdultak önkormányzatok, közbirtokosságok, plébániai csoportok is. Az indulási tőke minden esetben kiegészült a helyi összefogásnak köszönhetően. 2014 során 7 családnak, vagy személynek tudtunk segíteni e program keretében.