Napenergia a Szent Erzsébet Idősek Otthona számára

Supported by a grant from Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants in Romania 2014-2021
The funding does not come from Innovation Norway, it comes from the donor states.

Az EGT- és Norvég Alap támogatásairól kapcsolatos hivatalos információkért látogasson el a következő weboldalakra: https://www.eeagrants.ro/https://eeagrants.org/.

A finanszírozás a Romániai Energiaprogramon keresztül történik: https://www.innovasjonnorge.no/RoEnergy/.

A projekt megvalósítója: Szent Erzsébet Idősek Otthona Egyesület.
A projekt azonosító száma: 2021/326220A projekt időtartama: 12 hónap.
A projekt helyszíne: Gyergyószentmiklós.
A beruházás összköltége 329 490 EUR, amelyből az
– Innovation Norway 292 000 EUR-t biztosít az EGT és Norvég Alap – Romániai Energiaprogramon nevű támogatási program keretén belül.
A Szent Erzsébet Idősek Otthonának hozzájárulása: 37.490 EUR.

Szent Erzsébet Idősek Otthona

Gyergyószentmiklós szélén, tágas udvaron található a 156 személynek helyet adó Szent Erzsébet Idősek Otthona. A választott védőszent cselekedetei vezérlik az otthonban dolgozó szakembereket: élettel, élménnyel tölteni meg az idősek mindennapjait. Számos közös programmal, foglalkoztatással együtt lelkigondozásra, kreatív életvitelre is van itt lehetőség, figyelembe véve az egyéni igényeket és korlátokat.

Az otthon építését dr. Vencser László, a Gyulafehérvári Caritas akkori igazgatója szorgalmazta a rendszerváltás után, a Linzi Caritas ígért hozzá anyagi segítséget. Az alapkőletételre 1991. október 5-én került sor. A Tövissi Zsolt tervezte épület öt év alatt készült el, ekkor már Szász János volt a Caritas-igazgató, ő hívta a vendégeket, támogatókat az otthon megáldására 1996. szeptember 18-án. Az otthon első búcsúünnepét 1996. november 17-én tartották, ekkor már hatvan állandó lakó volt, a tevékenységeket Magyari Vencel igazgató hangolta össze.

A projektnek köszönhetően a a Szent Erzsébet Idősek Otthona a támogatást kapott egy fotovoltaikus rendszer telepítésére.

 A támogatás kivitelezése

  1. A projektet 2023. szeptember 30-ig be kell fejezni.
  2. A beruházáshoz kapcsolódó külső szolgáltatások (a beruházáshoz kapcsolódó kivitelezési szerződés) közbeszerzés tárgyát képezik. (SEAP)
  3. A projektgazda saját pénzügyi forrásaiból finanszírozza a projekt pénzügyi ellenőrzésével és nyilvánosságával kapcsolatos költségeket.
  4. A projekt a következő eredmények elérését biztosítja:

A közösség érdekeit szolgáló eredmények
a. Az éves CO2-kibocsátás csökkentése: 94 tonna CO2-egyenérték/év.
b. Megújuló forrásokból előállított energia MWh/évben: 200 MWh/év.

Specifikus eredmények
a. A fotovoltaikus panelekből, a villamosenergia termelésre kiépített rendszer teljesítménye: 0,232 MW.
b. A megújuló energiatermelésre szolgáló új létesítmények száma: 1.
c. A projekt keretében kiképzett személyzet száma: 10

 

A projekt jelenlegi helyzete

  • 2023. október 28.

2023.09.28-án befejeződött a 232 kWp teljesítményű, évi 200 MWh termelési kapacitású fotovoltaikus rendszer kivitelezése, amely fedezni tudja a Szent Erzsébet idősek otthona éves villamos energia fogyasztását.

  • 2022. október 18.

Befejeződött a munkálat kivitelezésére indított közbeszerzési eljárás. Fellebbezés nem volt, a kivitelező a csíkszeredai székhelyű TIGRA-WILL Kft , akivel 2022. október .18-án kötöttünk szerződést. A szerződés értéke 315 700 EUR Áfá-val, ami a tervezett érték 95,81%-a.

  • 2022. október 17.

Október 17-én megtartottuk a projekt nyitó sajtótájékoztatóját, ahol ismertettük mutatószámokat.

Kapcsolódó:
Zöldre vált az öregotthon – Székelyföld TV >>>
Zöld energiát hasznosító rendszert építenek – Fény TV >>>
Zöldre vált az öregotthon – Hargita Népe >>>

 

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvégia támogatásai Izland, a Liechtensteini Hercegség és a Norvég Királyság hozzájárulását jelentik az Európai Gazdasági Térségen belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, valamint a 15 kelet- és dél-európai és balti országgal fennálló kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez.