Napenergiával működő szociális intézmény

Supported by a grant from Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants in Romania 2014-2021
The funding does not come from Innovation Norway, it comes from the donor states.
Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatásával az EGT és a Norvég Alapok Romániában 2014-2021 keretében.
A finanszírozás nem az Innovation Norway-től, hanem az adományozó államoktól származik.

Az EGT- és Norvég Alap támogatásairól kapcsolatos hivatalos információkért látogasson el a következő weboldalakra: https://www.eeagrants.ro/https://eeagrants.org/.

A finanszírozás a Romániai Energiaprogramon keresztül történik: https://www.innovasjonnorge.no/RoEnergy/.

A projekt megvalósítója: Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazat
A projekt azonosító száma: 2021/335833
A projekt időtartama: 12 hónap.
A projekt helyszíne: Székelyudvarhely.
A beruházás összköltége 187 804 EUR, amelyből az
Innovation Norway 169 000 EUR-t biztosít az EGT és Norvég Alap – Romániai Energiaprogramon nevű támogatási program keretén belül.
– A Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazatnak hozzájárulása: 18 804 EUR.

A projekt megvalósításával a szervezet következő egységei Székelyudvarhelyen megújuló energiaforrásokból – napenergiából – származó villamos energiát kapnak:

  • otthonápolási központ, amely 420 beteget lát el Székelyudvarhelyen és környékén, 24 alkalmazottal
  • az otthonápolási központ egy nappali foglalkoztató központ helyszínéül is szolgál, közel 60 idős ember (10-12 fő/csoport) számára, melynek célja az elszigeteltség megelőzése, az idősek aktív életének elősegítése és a szellemi leépülés lassítása
  • Szent Lukács idősek otthona, amely 32 idős embernek ad otthont, főleg ágyhoz kötöttek és demenciában szenvedők számára
  • Caritas képzési központ egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók számára

Az otthoni beteggondozási szolgáltató központ 2015-ben épült, 2 szinten 215 m2 hasznos területtel, nappali központtal, raktárral, előkészítő helyiséggel, mosodával, mosdóval, mosdókkal a földszinten, tárgyalóval és irodákkal az emeleten. Az épület szigetelése A kategóriás energetikai tanúsítvánnyal rendelkezik. A fűtés és a melegvíz előállítása elektromos árammal történik.

A otthoni beteggondozási központban 380–420 székelyudvarhelyi és környékbeli kliens foglalkoztat, összesen 24 alkalmazottal. A mosoda 30 fő részére működik, egy alkalmazottal. Ugyanebben az épületben az idősek nappali foglalkoztató központja 60 idős embernek nyújt szolgáltatást, 10–12 fő/csoport létszámmal.

A Szent Lukács idősotthon 32 idős embernek ad otthont, főként ágyhoz kötött vagy demenciában szenvedő emberek számára, 16 alkalmazottal. Az egység 2013–2014-ben épült uniós támogatással. 751 m2 hasznos alapterületű, 8 két- és háromágyas szobával és 2 db. 5 ágyas szobával rendelkezik. A szobák kerekesszékhez igazítottak és saját fürdőszobával rendelkeznek.

A Caritas képzési központ egy kétszintes épület, a földszinten 3 irodával, ruhatárral, fürdőszobával és 1 konferenciateremmel. Az első emeleten 2 konferencia- és képzési terem található. A képzési központban felnőttképzési programok zajlanak az idősgondozás, ápolás, gyermekgondozás stb. területén. 150 fő vesz részt évente a képzéseken. A központ műszaki programoknak is otthont adhat, mivel megfelelő elektromos hálózattal van felszerelve.

A támogatás feltételei

A támogatás odaítélésére az EGT- és Norvég Alap támogatások általános feltételeiben meghatározott Általános feltételek szerint kerül sor az Innovation Norway-en keresztül.

A projekt befejezési határideje: 2023. december 31

A projekt eredményei: 88 MWh termelt villamos energia/év. A befektetés eredményeként megakadályozódik, hogy évente 12 tonna CO2 kerüljön a légkörbe.


A projekt jelenlegi helyzete

  • 2023 május

Májusban befejeződtek a napelemek szerelési munkálatai, megtörtént a rendszer konfigurálása és csatlakoztatása az elektromos hálózathoz, a 80 kWh teljesítményű fotovoltaikus rendszer működőképes. A fotovoltaikus rendszer által előállított villamos energia mennyiség képes lefödni a Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazat székelyudvarhelyi egységeinek éves áramenergia szükségletét a Rózsák utca 16 szám alatt.

A projekt megvalósítója: Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazat
Finanszírozó: Iceland, Liechtenstein, Norway Grants az Innovation Norway által
Pályázati azonosítószám: 2021/335833
Időtartam: 9 hónap
Projektpartner: International Development Norway, Trondheim, Norvégia
A beruházás összköltsége: 187.804 Euró, amelyből 169.000 az Innovation Norway támogatása, 18.804 Euró pedig a Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazat önrésze.

Az EEA és Norvég Alap támogatásairól kapcsolatos hivatalos információkért látogasson el a következő weboldalakra: https://www.eeagrants.ro/https://eeagrants.org/A finanszírozás a Romániai Energiaprogramon keresztül történik: https://www.innovasjonnorge.no/RoEnergy/

A projekt összköltsége: 187 804 Euro
EGT Norway támogatás az Innovation Norway szervezettől: 169 000 Euro
Projekt időtartama: 2022.09 – 2023.05
Projektpartner: International Development Norway, Trondheim

Közös munkával a zöld, versenyképes és befogadó  Európáért.

  • 2023. január.

A kedvező decemberi időjárási körülmények miatt már megkezdődtek a munkálatok a fémszerkezeteken, amelyekre a napelemeket szerelik. A napelemek részleges felszerelése januárban kezdődött.

Technikai workshop

2023. január 31–február 2. között Csíkszeredában technikai workshopot szerveztünk a projektpartner International Development Norway részvételével, amely a partnerségi megállapodás értelmében technikai támogatást nyújtott a projekt megvalósítása során.

A workshop első napja a partnerek megismerésének, az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások, a területre vonatkozó szabályozások, a hatékony felhasználási megoldások és a legújabb technikai innovációk megismerésének volt szánva, mind a megújuló energiaforrások felhasználása, mind a hatékony villamosenergia-tárolás terén.

A találkozón bemutatták az IDN Norway jelentését is a projektgazda által javasolt beruházásról.

A munkaértekezlet jelentős része a javasolt fotovoltaikus rendszer továbbfejlesztési lehetőségeiről és annak egyéb energiatermelési megoldásokkal és módszerekkel való ötvözéséről szólt, különösen a hőenergiával.

A második napon helyszíni látogatásra került sor a Székelyudvarhelyen, a Rózsa utca 16/C. szám alatt található elkezdett beruházásnál. A projektgazdák képviselői bemutatták a munkálatok állását és a közeljövőre vonatkozó terveket.

A workshop napirendje

  • 2022. november.

Novemberben indult a közbeszerzési eljárás a 80 kW-os fotovoltaikus rendszer beszerzésére és telepítésére, a végső ajánlattételi felhívást november 18-án tettük közzé, az ajánlatok beérkezési határideje december 5. volt. Az eredményhirdetésre december 8-án került sor.

  • 2022. szeptember.

A támogatási szerződés aláírása.

 

The European Economic Area (EEA) and Norway Grants represent the contribution of Iceland, Liechtenstein and Norway to reducing economic and social disparities in the European Economic Area and to strengthening bilateral relations with the 15 beneficiary countries in Eastern and Southern Europe and the Baltic states.