Szent Margit nappali foglalkoztató és rehabilitációs központ idősek számára

Szent Margit nappali foglalkoztató és rehabilitációs központ idősek számára
az országos érdekeltségű program keretén belül

Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazat
Intézmény neve:
Szent Margit nappali foglalkoztató és rehabilitációs központ idősek számára
Az intézmény típusa: Nappali foglalkoztató és rehabilitációs központ idősek számára, kód: 8810 CZ-V-I
Kapacitás: 15 személy
Az intézmény székhelye:
Csíkmadaras, Többcélú központ, Fő út 38A szám, Hargita megye
Program: hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között
Elérhetőség: Hompoth Teréz, E-mail: [email protected] Tel: 0741 258 183

Az idősek az öregedésre jellemző fiziológiai korlátok miatt különleges szükségletekkel rendelkező, a népesség egy kiszolgáltatott részét képezik. A tartós ápolást otthon, bentfekvő intézményekben, nappali foglalkoztató központokban és a közösségben nyújtják számukra. A Gyulafehérvári Caritas kilencven településen van jelen Hargita, Maros, Kovászna és Fehér megyében, ismerve ezáltal a régió kiszolgáltatott csoportjainak, különösen az időseknek a valóságát.

A nappali foglalkoztató központ célja, hogy támogassa az idős, egyedülálló embereket, mozgósítva őket, hogy elhagyják otthonukat és újra aktív és fontos tagjai legyenek a társadalomnak. Különböző pedagógiai módszerekkel az idősek lehetőséget kapnak arra, hogy könnyebben kifejezzél lelki állapotukat, örömeiket és bánataikat, hangsúlyt fektetve az egészségmegőrzésre és gondozásra. A Szent Margit nappali foglalkoztató és rehabilitációs központ tevékenységeinek fő célja az idősek magányosságának és társadalmi kirekesztettségének megelőzése.

A központban kínált szolgáltatások több területet fednek le, elsődlegesen a mozgási kompetencia fejlesztésére és fenntartására összpontosítanak olyan idősek számára, akik mozgásukat befolyásoló betegségben szenvednek és/vagy akiknek a mozgásuk idős koruk miatt korlátozottá vált.

A központ az alábbi alaptevékenységeket nyújtja:

 • tájékoztatás és tanácsadás: a szociális jogokkal, a társadalmi kirekesztés fokozott kockázatához vezető magatartásformák megelőzésével és leküzdésével (családon belüli erőszak, emberkereskedelem, bűnözés stb.) valamint a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi beilleszkedését/ újrabeilleszkedését és családi beilleszkedését/ újrabeilleszkedését elősegítő támogató intézkedésekkel kapcsolatban
 • oktatás a fogyatékkal élő személyeknek készült eszközök használatáról
 • egészségmegőrzés, a fertőző betegségek megelőzése és kezelése, az önálló életvezetési készségek fejlesztésére irányuló oktatás, az antiszociális viselkedés megelőzésére és leküzdésére irányuló oktatás
 • az egészséges és aktív életmód előmozdítása
 • meleg ebéd biztosítása
 • társaság a társadalmi elszigetelődés megelőzése és leküzdése érdekében
 • egyéb tevékenységek a hátrányos helyzetűek társadalmi befogadásának előmozdítására: a társadalom tudatosítása és érzékenyítése a szociális kirekesztettséggel kapcsolatban, a szociális jogok tiszteletben tartása, a szociális támogatási intézkedések előmozdítása, szociális közvetítés stb.
 • a mindennapi élet alapvető tevékenységeinek támogatása
 • gyógyszerek adagolása
 • felügyelet
 • a mozgásszervi problémákkal élők szállítása a központ tevékenységeiben való részvételhez

A központ az alábbi rehabilitációs tevékenységeket nyújtja:

A központ kedvezményezettjei segítséget kapnak a mindennapi élet alapvető tevékenységeihez. A kedvezményezettek, az idős emberek a fizikai és a mentális egészségük megőrzése és helyreállítása érdekében részt vesznek:

 • manuális kezelések: a test egy vagy több részén végzett mozdulatokon alapulnak, például masszázs, reflexológia
 • test és elme közötti interakciós tevékenységek: a mentális kapacitás erősítése, imaterápia
 • kulturális tevékenységek: versek, mesék olvasása, születés- és névnapok megünneplése, zenehallgatás, filmnézés
 • mentálhigiénés programok: csoportos játékok, memóriagyakorlatok, egyéni és csoportos beszélgetések, aromaterápia, logikai játékok, személyes adatok megtanulása (a kedvezményezett neve, születési éve, címe, rokonok, gyermekek, unokák neve)
 • a mozgáskészség fejlesztése: kinaestethics, tánc, torna
 • foglalkozásterápia: kézimunkázás, színezés, kötés, modellezés, agyagozás.