Szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központ

A Magyar Közlönyben megjelent 1392/2017. (VI. 27.) számú kormányhatározat szerint a magyar kormány a Bethlen Gábor Alap közreműködésével 494 millió forint támogatást nyújt a 2017-es központi költségvetésből a Gyulafehérvári Caritas segélyszervezet programjának, célkitűzéseinek és beruházásainak megvalósításához. A kormányzat által jóváhagyott összeg a két beruházási projekt költségvetési szükséglete: a csíksomlyói Jakab Antal Ház kül- és beltéri felújítására 159 millió forintot, míg a marosvásárhelyi új szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központ számára 335 millió forintot hagyott jóvá.

 

Új szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központ Marosvásárhelyen

2015 decemberében a szervezet megvásárolja Sütő András, 1926-2006 között élt Herder- és Kossuth-díjas erdélyi magyar író lakóházát, ahol az író élt és alkotott 1967-től élete végéig.
Már 2016 elején meghívásos építészeti ötletpályázatot írt ki az ingatlanra, egy szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központ létrehozására. Az ötletpályázatot a kolozsvári Tektum építészeti iroda építészei által készített és benyújtott pályámunka nyerte meg.

Új szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központ Marosvásárhelyen

A román állami költségvetési források csökkenése, illetve sorozatos megvonások következtében 2016 júniusában a szervezet vezetői konkrét támogatási kéréssel keresték meg a magyar kormányt. A magyar államnak viszont nem állt módjában más országbeli szociális szolgáltatások fenntartási és működési költségeinek a finanszírozása, ezért a szeretetszolgálat ajánlására kiválasztott két nagyobb horderejű, a Caritas szociális és közösségépítő tevékenysége szempontjából meghatározó projektet. Így került támogatásra ez a projekt is.

A munkálatok 2017. december 5-én kezdődtek a marosvásárhelyi Multinvest KFT  fővállalkozásában, illetve egyes szakmunkálatokat különböző vállalkozókkal közvetlenül szerződött a szervezet. Az építkezési költségek tetemes része a magyar kormány 335 millió forintos pályázatából fedeződött, ezt egészítette ki a Rottenburg-Stuttgarti Egyházmegye támogatása és a többi önrész volt. Nagylelkű támogatóknak köszönhetően sikerült bebútorozni, felszerelni az épületet. Az 1161 négyzetméternyi hasznos felületű épület összberuházási értéke a tervezéstől a kivitelezésig valamivel több mint 1 millió euró.

2020. augusztus 3-án az építészek, építők és a városi szakfelügyelők jelenlétében átadták az új épületet. Az író lakóházat alapjaiban megtartották, kisebb-nagyobb módosításokkal a beosztásán változtattak és szükséges volt a megerősítése is. Jól elkülöníthető azonban, hiszen színben, formában is eltér a hozzáépített nagyobbik résztől, és az emléktáblák, arcmásának bronzplakettje is visszakerültek az épületre.

Az új épületben a Gyulafehérvári Caritas szociális, innovációs és életminőség-fejlesztő programjai kapnak helyet valamint adminisztratív székházként is működik. Így a két szintes ingatlan otthont ad a házi beteggondozói szolgálat Maros megyei központjának, az egyéni és csoportos korai nevelés és fejlesztés aktivitásainak, mozgáskompetencia-fejlesztésnek, az önkénteseket érintő programok szervezésének, felnőttképzési programoknak, különféle projektek adminisztrálásának és az összervezeti háttérfunkcióknak.

Kapcsolódó:

A törődés csendes építészete (Kopacz Hanna, Winkler Márk, Építészfórum 2022. szeptember 19.) >>>
Megáldották a Mindennapok házát, 2022. március 4. >>>
Caritas Innovation and Quality-of-Life Social Center / TEKTUM, ArchDaily 2022. március 27. >>>
Rangos építészeti díjak, 2021. november 1. >>>
Caritas-székhely lett Sütő András egykori házából (Hajnal Csilla, Székelyhon 2020. december 2.) >>>
Találkozóhely segítőknek – szociális innovációs központ (Vajda György, Népújság 2020. november 24.) >>>
Az építők átadták az új Caritas Házat (további fotók), 2020. augusztus 5. >>>
Ilyen volt, ilyen lesz, 2020. augusztus 11. >>>
A magyar kormány támogatja a Caritas két projektjét, 2020. június 29. >>>
Tervpályázat új központ létrehozására Marosvásárhelyen, 2020. április 1. >>>
A Caritas vásárolta meg Sütő András házát (Bodolai Gyöngyi, Népújság 2016. január 21) >>>