Szent Piroska otthoni beteggondozói szolgálat idősek számára

Szent Piroska otthoni beteggondozói szolgálat idősek számára az országos érdekeltségű program keretén belül

Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazat
Az intézmény típusa:
Otthoni beteggondozói szolgálat idősek számára 8810ID-I
Cím: Bodzaforduló, Bredét, Fő út 22 szám, Kovászna megye

Az otthoni gondozói program célja egészségügyi alapápolás és szociális gondozás biztosítása, az egészségi állapot megtartása, helyreállítása, illetve javítása az ágyhoz, házhoz kötött idős, beteg emberek számára. Az otthoni egészségügyi és szociális segítségnyújtás egy integrált rendszerben nyújtott tevékenységek összessége, amelynek célja a személy autonómiájának fenntartása, valamint az információkhoz való hozzáférés biztosítása és a támogatott személyek családtagjainak támogatása. A szolgáltatás segítségével a beteg, idős embereknek lehetőségük van arra, hogy saját környezetükben, saját otthonukban maradhassanak.

A szolgáltatás fő célkitűzései az egészségi állapot fenntartása, orvoslása, az egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, a lehető legnagyobb mértékű önálló életvitel biztosítása és fenntartása, a családok, a helyi közösségek és a döntéshozók felhatalmazása és bevonása az ellátási folyamatba, amelynek középpontjában az ember áll, egy empatikus, szolgáltatásalapú kultúra révén.

Bodzaforduló településen a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazata a következő tevékenységeket indítja el az idősek otthoni ápolási programja keretében:

  • Egészségügyi szakápolás (írott orvosi javaslat alapján): sebellátás, kötözés, injekciózás, vérnyomásmérés, vércukormérés, felfekvések megelőzése, kezelése, katéterezés, mobilizálás stb.
  • Alapápolás: mosdatás, fürdetés, öltöztetés, étkeztetés, ágytálazás, pelenkacsere, fehérneműcsere, ágyneműcsere, tanácsadás az idős, beteg, fogyatékossággal élő ember környezetének kialakításában
  • Háztartási segítségnyújtás: takarítás, mosás, vasalás, élelem és étkezés előkészítése, bevásárlás, számlák kifizetése, más adminisztratív ügyek intézése
  • Szociális szolgáltatások: szociális felmérés készítése az ellátottak saját otthonában, szociális informálás és tanácsadás az ellátottak és hozzátartozóik számára, együttműködés más szervezetekkel a rászorulók hatékonyabb segítésének érdekében
  • Speciális sebkezelés a beteg otthonában: az otthoni ápolásban részesülők modern sebkezelésben részesülhetnek a saját otthonukban. Az ápolók különböző egészségügyi kellékeket, kötszereket és újdonságként technológiai eszközöket használhatnak a diagnózishoz, a kezeléshez és a gyógyulási folyamat nyomon követéséhez.

Tájékoztató hanganyag.