A „Mobile for Good” program

A Gyulafehérvári Caritas gondozottai közül 150, otthoni gondozást igénylő személy vesz részt a Vodafone projektjében. A 60-90 év közötti, Fehér, Kovászna, Hargita, Hunyad és Maros megyében élő idős, beteg személyek egy-egy, úgynevezett pánikgombbal ellátott telefonkészüléket kaptak, amelynek köszönhetően szükség esetén egy gombnyomással értesíthetik a Caritas betegápoló munkatársait, akik ugyancsak a Vodafone által rendelkezésre bocsátott telefonokon fogadják a segélyhívást, és azonnal fel tudják venni a segélykérővel a kapcsolatot. A támogatás összege 20.000 euró.

Sok esetben találkoztunk olyan esetekkel, ahol nem feltétlenül otthoni gondozásra volt igény, hanem csupán arra, hogy ha valami baj van, legyen, akihez forduljanak az idős, beteg emberek, még ha csak telefonon is. Erre az igényre próbálunk válaszolni a Vodafone által támogatott kezdeményezéssel. Bízunk benne, hogy a jövőben ki tudjuk majd terjeszteni az érintettek körét – fogalmazott Péter György, a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazatának vezetője.

A Caritas gondozottain kívül a Vodafone projektjének kedvezményezettei a paralimpikonok is, akiknek a sportteljesítményük nyomon követését segíti az új rendszer. A React Alapítvány által gondozott, összesen 500 cukorbeteg személy pedig egy úgynevezett Controlin eszközcsomagot kap, amelynek köszönhetően a vércukorszintjüket mérhetik, az adatokat automatikusan a mobiltelefonjukra mentve.

A „Mobile for Good” programba összesen 475 ezer eurót ruházott be a Vodafone Románia Alapítvány, amely tartalmazza az érintett személyek rendelkezésére bocsátott telefonkészülékeket, valamint a nyomon követéshez szükséges technikai eszközök kifejlesztését és a szervezetek rendelkezésére bocsátását.